Főoldal Hírek Átólzéig Felavatták Boros László mesterszakács mellszobrát

Felavatták Boros László mesterszakács mellszobrát

8 perc átlagos olvasási idő
0
786
 ehaccp_topbanner3.jpg

Boros László aranykoszorús mesterszakács mellszobrát leplezték le pénteken a vendéglátóipari iskola előtt.

Boros László aranykoszorús mesterszakács mellszobrát a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola előtti parkban leplezték le családja, barátai, egykori kollégái és tanítványai körében pénteken.

– Debrecen nagyon büszke a múltjára, történelmére és hagyományaira. A debreceniségnek több fontos alkotóeleme van, az egyik ilyen a helyi gasztronómia és szakácstudomány. 

Ezt a tudást olyan személyekre építjük, akik életművükkel és pályafutásukkal maradandót alkottak. Boros László ikonikus személyisége volt a városnak, hazánkban és külföldön is a szakma kiemelkedő egyéniségének számított. Bárhol dolgozott is a világban, a szíve középpontjában mindig Debrecen maradt

 – hangsúlyozta az avatóünnepségen Papp László, Debrecen polgármestere.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő rámutatott, hogy a gasztronómia fontos része az emberi kultúrának. – Ennek a műfajnak a tárgyát, művészetét nagyon nehéz megőrizni az utókor számára, hiszen nincs két azonos íz, kéz, vagy szakács. 

Boros László varázslatos ember volt, kedves és önzetlen. Debreceniként büszke vagyok arra, hogy személyének szobor formájában állíthatunk emléket

 – mondta.

Példakép volt. Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke fontos bejelentést tett: a szövetség 2024-től kezdve minden év április 21-én Debrecenben Boros László-díjat adományoz egy junior korú, azaz 25 évnél fiatalabb kolléga részére. 

Az elnök ezt követően visszaemlékezett a mesterszakácsra. – Boros László tanítása, odafigyelése és óvó szavai nélkül sokan sokkal kevesebbek lennénk. Fontos volt számára a szakmai utánpótlás nevelés, a hagyományok megélése és megőrzése. Életvidám, csupaszív ember volt, aki szívvel-lélekkel dolgozott, oktatott, és igazi példaképként mindig a társai előtt járt – tette hozzá.

Balogh Tamás, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szobor példát mutat a jövő nemzedékének is. – Boros László munkásságának számtalan elismerése bizonyítja, hogy a szakmai tudás és a munka szeretete elnyeri méltó jutalmát – fűzte hozzá.

Tóth Lajos, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnöke, a mesterszakács egykori tanítványa úgy fogalmazott, hogy

egy szakács holtáig tanul, és Boros László tanult is! Hozzátette: sosem múló lelkesedéssel oktatta diákjait. 

– Mi, volt tanítványai és kollégái annak örülünk, hogy ismerhettük, mert megtanított bennünket arra, hogyan kell jó szakácsnak és embernek lenni – zárta gondolatait.

Az eseményen fellépett Tordai Zoltán és zenekara, valamint Bakota Árpád, a Csokonai Színház Jászai Mari-díjas színművésze is.

Boros László fiatal tanulóként, 1965-ben lépte át az Aranybika konyhájának küszöbét, 1973-ban a Szabadság Étterembe került, ahol alig 23 évesen konyhafőnök lett. Később külföldön gyűjtött tapasztalatot. Munkásságáért megkapta a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést, valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség életműdíját is. 2020. november 5-én hunyt el.

A szobor a Hajdúsági Gasztronómiai Klub kezdeményezésére készült el, Juha Richárd szobrászművész alkotása. Költségét adományokból finanszírozta a klub. 

A mellszobor a mesterszakács életművének egyik fontos helyszíne, a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola előtti közterületen kapott helyet.

VIA

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…