Főoldal Hírek Színes Év végén már jobb kenyeret ehetünk

Év végén már jobb kenyeret ehetünk

5 perc átlagos olvasási idő
0
765
 ehaccp_topbanner3.jpg

Év végén már jobb kenyeret ehetünk

 

Uniós egyeztetés alatt van a kenyérrendelet, amely szigorítást jelentene a mostani előírásokhoz képest – közölte a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Laszlovszky Gábor az InfoRádiónak elmondta, az új rendelet az alapanyagoknál magasabb arányt határoz meg, valamint a sótartalmat is csökkenti.

‘Szeretnénk, ha a vásárlók az üzletek polcain minél több jó minőségű és a korszerű táplálkozás igényeinek megfelelő terméket találnának és a gyenge minőségű termékek visszaszorulnának. Szeretnénk elősegíteni a jó minőségű termékek térhódítását’ – mondta Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: ezért több terméket vontak be az élelmiszerkönyv szabályozása alá, például a Graham-kenyeret, a teljes kiőrlésű kenyeret, a tönkölybúzás, a kukoricás és a rozsos kenyeret, illetve a rozskenyeret. Ezekkel a termékekkel eddig is találkozhattak az üzletekben a fogyasztók, de mivel nem álltak szabályozás alatt, ezért a minőségük tapasztalat szerint elég nagy szórást mutattak.

‘Ezeknek a termékeknek egy része teljesen újonnan kerül be az élelmiszerkönyvbe, illetve vannak olyan termékek, amelyekre szabályozás már eddig is létezett. Azoknál pedig, ahol lehetett, a minőségi paramétereket próbáltuk emelni’ – fogalmazott a főosztályvezető. Mint mondta, például a rozskenyérnél a régi szabályozásban 40 százalék volt a minimális rozsliszt tartalom, ezt az új szabályozásban 60 százalékra emelték fel, a rozsos kenyérnél a rozsliszt tartalom 15 százalék volt, az új szabályozásban pedig 30 százalék. Mindkét esetben jelentős emelés valósult meg.

A szabályozás egy szempontból minden terméket érinteni fog: ez pedig a maximális megengedett sótartalom. A termékek megengedett legmagasabb sótartalma 2,5 tömegszázalékról 2,35 százalékra csökkent.

‘A rendelettervezetben megjelent szabályozás egy része eddig is hatályos volt, több joganyagban fel lehetett lelni. Ezzel a rendeletalkotással ezeket a joganyagokat összevonjuk, a jogszabályból rendelet lesz, és mint ilyen, brüsszeli notifikáción esik át, ami azt jelenti, hogy ennek van átfutási ideje. Terveink szerint valamikor az év közepe felé hatályba lép, a hatályba lépést követően fél év türelmi idő fog az előállítók rendelkezésére állni, amíg az új szabályozásra át tudnak térni. Utána már csak a szabályozásnak megfelelő terméket állíthatnak elő’ – hangsúlyozta Laszlovszky Gábor.

 

OrientPressHírügynökség/InfoRádió/Pixabay

 • Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

  Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…
 • Okos árnyékolással a kánikula ellen

  A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa a…
 • Szünidő, nyár, Diákok, Oldalas magazin

  Nyakunkon a vakáció

  Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és elkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáci…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…