Színes Év végén már jobb kenyeret ehetünk Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-01-08 5 perc átlagos olvasási idő 0 1,262 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! Év végén már jobb kenyeret ehetünk Uniós egyeztetés alatt van a kenyérrendelet, amely szigorítást jelentene a mostani előírásokhoz képest – közölte a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Laszlovszky Gábor az InfoRádiónak elmondta, az új rendelet az alapanyagoknál magasabb arányt határoz meg, valamint a sótartalmat is csökkenti. ‘Szeretnénk, ha a vásárlók az üzletek polcain minél több jó minőségű és a korszerű táplálkozás igényeinek megfelelő terméket találnának és a gyenge minőségű termékek visszaszorulnának. Szeretnénk elősegíteni a jó minőségű termékek térhódítását’ – mondta Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádiónak. Hozzátette: ezért több terméket vontak be az élelmiszerkönyv szabályozása alá, például a Graham-kenyeret, a teljes kiőrlésű kenyeret, a tönkölybúzás, a kukoricás és a rozsos kenyeret, illetve a rozskenyeret. Ezekkel a termékekkel eddig is találkozhattak az üzletekben a fogyasztók, de mivel nem álltak szabályozás alatt, ezért a minőségük tapasztalat szerint elég nagy szórást mutattak. ‘Ezeknek a termékeknek egy része teljesen újonnan kerül be az élelmiszerkönyvbe, illetve vannak olyan termékek, amelyekre szabályozás már eddig is létezett. Azoknál pedig, ahol lehetett, a minőségi paramétereket próbáltuk emelni’ – fogalmazott a főosztályvezető. Mint mondta, például a rozskenyérnél a régi szabályozásban 40 százalék volt a minimális rozsliszt tartalom, ezt az új szabályozásban 60 százalékra emelték fel, a rozsos kenyérnél a rozsliszt tartalom 15 százalék volt, az új szabályozásban pedig 30 százalék. Mindkét esetben jelentős emelés valósult meg. A szabályozás egy szempontból minden terméket érinteni fog: ez pedig a maximális megengedett sótartalom. A termékek megengedett legmagasabb sótartalma 2,5 tömegszázalékról 2,35 százalékra csökkent. ‘A rendelettervezetben megjelent szabályozás egy része eddig is hatályos volt, több joganyagban fel lehetett lelni. Ezzel a rendeletalkotással ezeket a joganyagokat összevonjuk, a jogszabályból rendelet lesz, és mint ilyen, brüsszeli notifikáción esik át, ami azt jelenti, hogy ennek van átfutási ideje. Terveink szerint valamikor az év közepe felé hatályba lép, a hatályba lépést követően fél év türelmi idő fog az előállítók rendelkezésére állni, amíg az új szabályozásra át tudnak térni. Utána már csak a szabályozásnak megfelelő terméket állíthatnak elő’ – hangsúlyozta Laszlovszky Gábor. OrientPressHírügynökség/InfoRádió/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Karácsonyi köszöntő! Tisztelt Olvasóink! Az Oldalas magazin szerkesztőségének nevében ezúton is köszönjük, hogy egész évben követtek …
Szezonzáró workshop a nyári szünet előtt Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének idei hetedik gyűlésére a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Mándy …