Főoldal Hírek Színes Év végén már jobb kenyeret ehetünk

Év végén már jobb kenyeret ehetünk

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,249
 ehaccp_topbanner3.jpg

Év végén már jobb kenyeret ehetünk

 

Uniós egyeztetés alatt van a kenyérrendelet, amely szigorítást jelentene a mostani előírásokhoz képest – közölte a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Laszlovszky Gábor az InfoRádiónak elmondta, az új rendelet az alapanyagoknál magasabb arányt határoz meg, valamint a sótartalmat is csökkenti.

‘Szeretnénk, ha a vásárlók az üzletek polcain minél több jó minőségű és a korszerű táplálkozás igényeinek megfelelő terméket találnának és a gyenge minőségű termékek visszaszorulnának. Szeretnénk elősegíteni a jó minőségű termékek térhódítását’ – mondta Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: ezért több terméket vontak be az élelmiszerkönyv szabályozása alá, például a Graham-kenyeret, a teljes kiőrlésű kenyeret, a tönkölybúzás, a kukoricás és a rozsos kenyeret, illetve a rozskenyeret. Ezekkel a termékekkel eddig is találkozhattak az üzletekben a fogyasztók, de mivel nem álltak szabályozás alatt, ezért a minőségük tapasztalat szerint elég nagy szórást mutattak.

‘Ezeknek a termékeknek egy része teljesen újonnan kerül be az élelmiszerkönyvbe, illetve vannak olyan termékek, amelyekre szabályozás már eddig is létezett. Azoknál pedig, ahol lehetett, a minőségi paramétereket próbáltuk emelni’ – fogalmazott a főosztályvezető. Mint mondta, például a rozskenyérnél a régi szabályozásban 40 százalék volt a minimális rozsliszt tartalom, ezt az új szabályozásban 60 százalékra emelték fel, a rozsos kenyérnél a rozsliszt tartalom 15 százalék volt, az új szabályozásban pedig 30 százalék. Mindkét esetben jelentős emelés valósult meg.

A szabályozás egy szempontból minden terméket érinteni fog: ez pedig a maximális megengedett sótartalom. A termékek megengedett legmagasabb sótartalma 2,5 tömegszázalékról 2,35 százalékra csökkent.

‘A rendelettervezetben megjelent szabályozás egy része eddig is hatályos volt, több joganyagban fel lehetett lelni. Ezzel a rendeletalkotással ezeket a joganyagokat összevonjuk, a jogszabályból rendelet lesz, és mint ilyen, brüsszeli notifikáción esik át, ami azt jelenti, hogy ennek van átfutási ideje. Terveink szerint valamikor az év közepe felé hatályba lép, a hatályba lépést követően fél év türelmi idő fog az előállítók rendelkezésére állni, amíg az új szabályozásra át tudnak térni. Utána már csak a szabályozásnak megfelelő terméket állíthatnak elő’ – hangsúlyozta Laszlovszky Gábor.

 

OrientPressHírügynökség/InfoRádió/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…