Főoldal Hírek Átólzéig Zeneszüret – Izgalmas zenei csemegék öt napon át Pécsett

Zeneszüret – Izgalmas zenei csemegék öt napon át Pécsett

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,189
 ehaccp_topbanner3.jpg

(MTI) A Liszt Ferenc születésnapján kezdődő, negyedik alkalommal megrendezendő eseménysorozat megemlékezik a 20. század egyik legnagyobb magyar művészegyéniségéről, a száz évvel ezelőtt született Fischer Annie zongoraművészről – írta a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
    Hozzátették: a háromszoros Kossuth-díjas, kiváló művész emléke előtt a fesztivál mind az öt napján tisztelegnek valamilyen formában. Alakja filmvetítés, portréja kiállítás alkalmával tűnik fel, elkészítik kedvenc ételeit, árverést tartanak relikviáiból, s több koncert előtt neves művészek beszélnek róla a közönségnek.
    Október 22-én a Kodály Központban megnyílik a filharmónia pécsi irodája. Ezután a Hallójárat című hangtúrára invitálják az érdeklődőket, akik amellett, hogy egyedi hang és képi élményt élhetnek át a központnak, valamint a Zsolnay-negyednek a látogatók előtt máskor elzárt részeiben, ajándék belépőket nyerhetnek a fesztivál programjaira.

 


    A nyitó hangverseny Balog József esti Liszt CD-bemutatója lesz, amelyen a mai fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebbje, Liszt műveinek szakavatott tolmácsolója, a zeneszerző mind a 12 Transzcendens etűdjét eljátssza.
    Október 23-án a Színház téren a Duna Szimfonikus Zenekar és a Magyar Népi Együttes táncosai lépnek fel. Az ingyenes produkcióban a táncosok a zenekar által előadott Erkel- Berlioz- és Brahms-művekre mutatnak be koreográfiákat.
    Különlegesnek ígérkezik a súlyos betegségéből felépült Kocsis Zoltán és fia, Kocsis Krisztián zongorajátéka. A művészek október 24-én a Kodály Központban, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Rachmaninov Éjszakai virrasztás című, tizenöt tételből álló vesperását “egészítik ki” a tételek közötti két Rachmaninov-darab előadásával.
    Október 25-én a pécsi bazilikában a világhírű Keller Kvartett vezetője, Keller András hegedűjátékkal “fűszerezi” Gyöngyösi Levente orgonajátékát. A koncerten J. S. Bach és W. A. Mozart művei csendülnek fel.
    A gyermekeket október 26-án a Palatinus Hotel Bartók termébe, a Talamba ütőegyüttes koncertjére várják, a Zeneszüret fesztivál zárásaként pedig aznap este a Kodály Központban a Budapesti Fesztiválzenekar szórakoztatja a közönséget.
    Az eseménysorozatról bővebb információk a www.zeneszuret.hu oldalon olvashatók.

 

www.helvetiart.ch

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…