Főoldal Hírek Átólzéig Ételbemutatók, világhírű séfek a Francia ízek gasztronómiai programsorozatban

Ételbemutatók, világhírű séfek a Francia ízek gasztronómiai programsorozatban

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,304
 ehaccp_topbanner3.jpg

(MTI) –  Kóstolókkal, ételbemutatókkal és nemzetközi hírű séfek specialitásaival mutatkozik be a francia gasztronómia november 13. és 20. között a főváros több helyszínén a Francia ízek rendezvénysorozat keretében.

    Pénteken és szombaton a budapesti Vásárcsarnokban minőségi francia borok, péksütemények, sajtok és egyéb termékek kóstolóival, a fővárosi Auchan üzletekben pedig francia termékek széles kínálatával várják az érdeklődőket. Ugyanebben az időszakban erre az alkalomra összeállított menüsorokkal készül több fővárosi étterem is – mutatta be a programot Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.
    A rendezvény elsősorban a francia termékek sokféleségére és minőségére koncentrál – hangsúlyozta a nagykövet.
    November 15-én az auvergne-i származású Paul Bocuse-nél és Alain Ducasse-nál tanult francia séf, David Rathgebera tart műhelyfoglalkozást a főzés iránt érdeklődő közönségnek a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által kiválasztott magyar séfek részvételével, november 19. és 21. között pedig három Michelin-csillagos francia séf, Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans három gálavacsorán készít francia menüsorokat a Sofitel Budapest ChainBridge-ben. 
    A sorozat november 20-án egy hagyományos francia programmal zárul: minden évben november harmadik hetében bontják fel az új Beaujolais-t, a Saone-síkság borvidékéről származó könnyű és ünnepi bort, így a program során az itallal és a hozzá kapcsolódó hagyománnyal most a magyar közönség is megismerkedhet.
    A nagykövet kiemelte, hogy a francia gasztronómia legfontosabb elemét a különböző régiók helyi ízei és azok minősége adja. Hangsúlyozta, hogy a francia élelmiszeripar az ország gazdaságának legfontosabb ágazata, amelyet erős nemzetközi jelenléttel bíró nagyobb csoportok és számos ipari vagy kézműves kis- és középvállalkozás alkot.
    Mint mondta, Franciaország 27 három Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet és 2010 óta az UNESCO a szellemi  kulturális örökségek listájára is felvette a francia ünnepi étkezést.
    Roland Galharague a magyar és francia konyha közötti párhuzamokra kitérve elmondta, hogy nem csak a két ország szőlészeti és borászati hagyományaiban van számos hasonlóság, de az olyan jellegzetes ételek elkészítésében és szeretetében is, mint például a libamáj vagy a különböző gombafajták.
    A hét részletes programjairól a https://www.facebook.com/franciaizekhete oldalon lehet tájékozódni.

(Foto: Kolbe Gábor)

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…