Főoldal Hírek Színes Bivalyokkal állíttatták helyre a legelőket

Bivalyokkal állíttatták helyre a legelőket

2 perc átlagos olvasási idő
0
1,268
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bivalyokkal állíttatták helyre a legelőket

 

Egy sikertelen erdőtelepítési program után a bivalyok segítségével tisztították meg a területet és állították helyre a legelőket.

Oldalas magazin

Az ötvenes években több területen próbálkoztak erdősítéssel, de a klimatikus viszonyok, valamint a talajadottságok lehetetlenné tették a zárt erdők megmaradását, fák helyett kétméteres gaz nőtt, bokros, áthatolhatatlan dzsumbuj alakult ki. Most bivalyok segítségével tisztítják meg ezeket a részeket. Az állatok legelésükkel, taposásukkal visszaszorítják a tájidegen növényeket, ezzel is hozzájárulva az eredeti növényzet fejlődéséhez, így a gazból természetes érőhelyet varázsolnak.

A Zámolyi Víztározó környékén kétszáz bivalyt tartanak. Az állatok május elsejétől sokszor Miklós napig kint vannak a szabadban, élelmet és vizet találnak maguknak, decemberben pedig behajtják őket a téli szállásra.

Természetvédelmi területeken jó néhány helyen „teljesítenek szolgálatot” a bivalyok az élőhely-kezelés céljából, hiszen a mocsaras élőhelyeken semmilyen más módon nem lehetne megoldani a kaszálásokat.

 

Hirado.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Nádházi Norbert lett Magyarországi idei sommelier bajnoka

Nádházi Norbert, a Babel Budapest étterem munkatársa nyerte el a Magyarország sommelier ba…