Főoldal Hírek Átólzéig Bajban a vendéglátós munkaadók

Bajban a vendéglátós munkaadók

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,273
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bajban a vendéglátós munkaadók

 

Miről is van szó:

Mostanában ismerős jelenség lehet minden étterem tulajdonosnak vagy vezetőnek hogy mintha eltűntek volna a munkavállalók az országból. Pár hónappal ezelőtt egy szimpla hirdetéssel 30-40 db. önéletrajzot be lehetett vonzani, ami mára több felületen hirdetve is csak maximum csak 10-15 db-ra redukálódott. És akkor még a kiválasztás utáni számokról nem is beszéltünk.

 Ez jelenleg egy komoly probléma, ugyanis jól képzett motivált munkaerő nélkül a vendéglátóhelyek megnehezítik saját működésüket.Ez egy hosszabb, negatív folyamat eredménye amiben igencsak hibás nem csak az állam, hanem a munkáltatók is.Az okokat mindenki tudja: nem megfelelő munkakörülmények, a minimális bejelentés, az élhetetlen munkarendek, az irreális elvárások a képzett vagy képzetlen munkaerőtől a megbecsülés hiánya és nem utolsó sorba a nem megfelelő bérezés, és akkor még olyat hogy fizetett szabadság meg sem említünk

 

 

És hogy mit mutatnak a számok:

Magyarországon  a megkérdezettek 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Ez az arány a magyarországi felmérések történetében újabb rekordnak számít.A tehetség-hiányra panaszkodó magyar munkaadók több mint fele úgy érzi, hogy a megfelelő munkaerő hiánya leginkább a versenyképesség, termelékenység csökkenéséhez vezet. 

 

 Mi a dolgozók véleménye:

Az idén először a magyar munkavállalókat, munkát keresőket is megkérdezték, hogy mi okozza a legnagyobb problémát a munkakeresésben, elhelyezkedésben. A több mint 800 válaszadó 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy gondot okoz a megfelelő munka megtalálása. Leginkább azoknak, akik 50 év fölött vannak (92 százalék), de az X generáció számára is nehézségeket okoz (87 százalék) és kisebb mértékben, de a pályakezdők is a nehézségekről számoltak be (80 százalék).

Az okok közül első helyen (41 százalék) azt említették, hogy a meghirdetett állások szerintük nem elérhetőek, vagy csak ismeretség útján. Gond a túl alacsony fizetési szint is, a megkérdezettek 39 százaléka panaszkodott erre.Komoly problémát jelent a magyar munkakeresőknek a túlzott szakmai elvárás is (29 százalék). A megkérdezettek 9 százaléka pedig a diszkriminációt említette, amely egyszerre jelenti a nem és a kor alapján történő megkülönböztetést. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen segítséget vesznek igénybe a munkakeresés során 47 százalék válaszolta, hogy munkaerő-közvetítő cégeket.

A toplistát Magyarországon is ugyanezek a válaszok vezetik, de jóval nagyobb arányban. A legnagyobb problémának azt tartják a munkaadók, hogy csökkent a jelentkezők, a jelöltek száma (52 százalék). Második helyen 39 százalékkal az áll, hogy a szaktudás hiánya. Harmadik helyen a magas fizetési igény áll.

 

És akkor vissza a földre:

Mégis csak maradtak még emberek akik itt dolgoznának és munkát is keresnek.Hogyan találjuk meg őket? Hát nem egy no name hirdetéssel és egy tőmondattal! Ezt el kell felejteni. Nyugaton már elterjedt példa ennek ellenkezője ahol pontosan leírják hova és milyen kondíciókkal,Milyen követelményekkel és feladatkörrel keresnek embert. Ez már eleve szűrőként működik, ide javarészt olyanok fognak jelentkezni akik úgy érzik megtudnak és meg is akarnak felelni. Tehát megvan a választási és mérlegelési lehetőségük. Ezzel szemben a no name hirdetésre jelentkezett embert felhívják és akkor tudja meg hová adta be önéletrajzát. Utána meg jön a csodálkozás hogy nem jöttek el az interjúra, vagy ha jó esetben eljött és felvázolták neki milyen kondíciók vannak megbeszél egy próbanapot, hazamegy , mérlegel, és inkább kikapcsolja a telefonját mintsem hogy bemenjen dolgozni.

Tehát a munkaadó elvárja hogy megkapja a munkavállaló önéletrajzát azaz minden fontosabb adatát ahhoz hogy ő ez alapján válogasson. A kérdés csak az hogy a munkakeresőknek fordítva ez miért nem jár? Egyszerű nálunk így szokták meg , bár vannak kivételek. Ma már nem lehet csak felrakni egy szöveget a netre hogy embert keressünk. Mindenkinek alkalmazkodni kellene a piaci változásokra, itt már nem csak a dolgozóknak kell menedzselni saját, magukat hanem a munkaadóknak is versenyképes juttatási csomagot, jobb feltételeket és jobb munkakörülményeket kell nyújtani a dolgozók számára. Azok a cégek akik ehhez nem tudnak felfejlődni , vagy nem akarnak alkalmazkodni vagy csak egyszerűen nem képesek ezzel szembenézni azok rövid időn belül komolyabb emberhiánnyal szembesülhetnek majd. Igen a jelenleginél nagyobbal.

 

Forrás: gastrosolutions.blog.hu/Profession.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…