Főoldal Hírek Kultúra Az anyaország számít a diaszpórában élő fiatalokra

Az anyaország számít a diaszpórában élő fiatalokra

5 perc átlagos olvasási idő
0
632
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Számít a diaszpórában élő fiatalokra az anyaország, és segíti őket a magyar kultúra őrzésében – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa kedden az Országházban, amikor a diaszpóraprogram keretében Magyarországra érkező uruguayi magyar származású fiatalokat köszöntött.

    Szilágyi Péter kiemelte:

Magyarország minden magyarért kiáll, éljen bárhol a világon.

    A magyar kis nemzet, ezért nagyon fontos, hogy a diaszpórában élő két és fél millió tagja kapcsolatban maradjon az anyaországgal – mondta. 

    Hozzátette: az alig néhány ezres uruguayi magyar közösségnek a legfontosabb, a magyar identitást megtartó erő a néptánc és a cserkészet, és a magyar kormány hálás a közösségnek, hogy ilyen messze az anyaországtól ápolják őseik kultúráját.

    A miniszteri biztos kitért arra: a rendszerváltás előtt Magyarország lemondott a határain túl élő magyarokról, de mára véget ért az időszak, amikor a határon túl, illetve a diaszpórában élők nem tartoznak a nemzethez.

    A 2010-ben elindított nemzetpolitikai stratégia jelentős változást hozott, azóta sok program segíti a diaszpórában élőket – hangsúlyozta Szilágyi Péter. Példaként említette a Körösi Csoma Sándor-programot, melynek keretében Magyarországról évente 150 fiatal utazik a diaszpórában élő magyarokhoz, hogy néptáncra, népzenére, magyar nyelvre tanítsa a közösség tagjait. Emellett pályázatokkal is segítik a magyar közösségeket és a hétvégi iskolákat, a diaszpóraprogram keretében pedig évente 1000 fiatal érkezik Magyarországra, hogy megismerkedjen ősei kultúrájával – mondta Szilágyi Péter.

    A diaszpóraprogramban azok a 10 és 29 év közötti magyar származású fiatalok vehetnek részt, akik legalább egy éve aktív szerepet vállalnak a helyi magyar közösségekben működő hétvégi iskolák, cserkészcsapatok, hagyományőrző és kulturális egyesületek vagy vallási közösségek munkájában. A fiatalok tíznapos magyarországi útjuk során megismerik a főváros nevezetességeit, elmennek táncházba, vidéki kiránduláson, gasztronómiai és más kulturális programokon vesznek részt.

    A programot a Rákóczi Szövetség szervezi és a nemzetpolitikai államtitkárság finanszírozza.

MTI/OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…