Főoldal Hírek Életmód Amit a pajzsmirigy-kezelésről tudni kell

Amit a pajzsmirigy-kezelésről tudni kell

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,989
 ehaccp_topbanner3.jpg

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő betegek rendszerint gyógyszeres terápiában részesülnek, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok, amik a szervezet egészséges működését támogatják. Azonban olykor előfordulhat, hogy a páciens – vagy már a kezdetektől vagy egy idő után – rosszul reagál a kezelésre. Hogy miért, azt Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

 

Mit kell tudni a pajzsmirigy gyógyszerekről?

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész szervezet működésére hatással vannak. Két legfontosabb hormonja a T3 és a T4, ám a T4 valójában egy viszonylag inaktív hormon, ezért annak aktív T3-má kell alakulnia. A pajzsmirigy alulműködés elsődleges terápiája a gyógyszeres kezelés. Mivel az állapot során a beteg pajzsmirigye nem termel elegendő hormont (T3, T4), ezért azt mesterségesen szükséges pótolni. A tiroxin hormon tabletta formájában alkalmazandó, melyet reggel, éhgyomorra, étkezés és kávézás előtt legalább fél-1 órával szükséges bő vízzel bevenni.

 

Esetleges mellékhatások, kellemetlen tünetek

Amennyiben valaki elkezdi szedni a pajzsmirigy gyógyszert, úgy az első időben előfordulhat, hogy – mivel a mirigy hozzászokott a csökkent működéshez –, először túlműködésre utaló tünetek jelentkezhetnek (pl. remegés, felpörgés, szapora pulzus). Ezek a panaszok csupán pár napig, esetleg egy hétig tartanak, majd fokozatosan megszűnnek, míg a szervezet hozzászokik a plusz hormon beviteléhez – mondja Békési Gábor.

Megeshet, hogy a gyógyszeres kezelés sokáig beválik, ám a betegnél egy idő után kellemetlen tünetek jelentkeznek. Ezek szintén a túlműködésre utaló panaszok, ám ekkor nem csak látszólag, hanem ténylegesen pajzsmirigy túlműködés alakult ki. Ilyenkor túlkezelésről beszélünk, ami általában dóziscsökkentéssel orvosolható, és az értékek újra a normál tartományba kerülnek. Mivel a betegséget viszonylag könnyű túlkezelni, ezért fontos, hogy az illető rendszeresen ellenőriztesse TSH, T4 és T3 értékeit, hogy még idejében lehessen lépni és ne jelentkezzenek kellemetlen tünetek.

 

Túladagolásra utaló tünetek:

  • szívdobogás-érzés,
  • szívritmus zavarok, főként szapora szívverés (tachycardia),
  • mellkasi szorító fájdalom (angina pectoris),
  • izomgyengeség és izomgörcsök,
  • melegség-érzet, fokozott izzadás,
  • remegés (tremor),
  • nyughatatlanság-érzet, álmatlanság,
  • hasmenés, testsúly-csökkenés,
  • fejfájás
  • menstruációs (havi vérzéssel kapcsolatos) zavarok;

 

A szakértő szerint a fent említett panaszok akkor is előfordulhatnak, ha túl gyors dózisemelés történt – ilyenkor érdemes lassabban növelni a hormonpótlás mértékét.

Érdemes továbbá tudni, hogy az is előfordulhat, hogy a fellépő tünetek nem a pajzsmirigy gyógyszer miatt jelentkeznek, hanem gyógyszer kölcsönhatás miatt lépnek fel. Éppen ezért mindenképp tájékoztassa orvosát, ha valamilyen más készítményt is alkalmaz a hormonpótlás mellett, ugyanis bizonyos szerek fokozhatják/csökkenthetik a felszívódást (pl. fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, vaskészítmények, savlekötők, gyulladáscsökkentők stb.).

 

Budai Endokrinközpont Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…