Főoldal Hírek Csőposta A Zero Waste után itt a Zero Foodwaste!

A Zero Waste után itt a Zero Foodwaste!

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,276
 ehaccp_topbanner3.jpg

Májusban figyeljünk oda szemetesünk vonalaira a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal

Budapest, 2019.05.09. – A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet. Hogyan függ össze a kidobott rántott hús és a klímaváltozás? Tarts a Gasztrohősökkel, informálódj és minimalizáld az elpazarolt élelmiszered mennyiségét te is!

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy éhesen beszaladt a boltba, majd a hirtelen felindulásból megvásárolt élelmiszerek harmada később felismerhetetlen állapotban a kukában végezte. A probléma nem egyedi; globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. Ez nem gond, hiszen lebomlik – gondolhatnánk, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban.

“Az élelmiszer-pazarlásunk csökkentése kis odafigyeléssel megvalósítható, azonban a Földnek sokat jelent. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mintha 1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben. Kampányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segíteni a szemetesük vonalaira odafigyelőket”- mondta el Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

Nemcsak a bolygónknak, de pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha odafigyelünk arra, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke a világ leggazdagabb embere vagyonának másfélszerese. Itthon egy év alatt “csak” 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk.*

A Gasztrohősök szeretnék, ha minél többekhez eljutna a kampány híre, ezért felkérték Döbrösi Laura színésznőt, hogy álljon a kampány mellé, hiszen ő maga is elkötelezett környezetvédő. “Nagyon örültem, amikor megkerestek a Gasztrohősök, hogy legyek a Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste arca. Régóta követem őket és én is vallom, hogy nem csak a testünk számára fontos, hogy mit eszünk, de a bolygónk egészségére is nagy hatással van. A “zöldülésem” elején az élelmiszer-hulladékom mértékére, hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel állok tehát a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt.”- mondta el Döbrösi Laura.  

Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek. A sajtótájékoztatót pedig a KIOSK Budapestben rendezték, akik egész évben odafigyelnek élelmiszer-hulladékuk csökkentésére.

A #zerofoodwaste fogásokért, tippekért, receptekért csatlakozzatok a Felelős Gasztrohős Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste eseményéhez a Facebookon, valamint kövessétek őket az Instagramon és a gasztrohos.blog.hu-n.

Forrás:

https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/BFJ-04-2017-0255

* A KSH 2017-es adatai szerint egy fő havonta 22 513 forintot költ élelmiszerre. Ennek a globális átlag szerint egyharmada kerül elpazarlasra, amely kb 7000 forint. Egy évre vetítve így jön ki a kb. 90.000 forint.

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20170505STO73528/elelmiszer-pazarlas-az-eu-ban-a-szamok

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89lelmiszer-hullad%C3%A9k

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…