Főoldal Hírek Csőposta A Zero Waste után itt a Zero Foodwaste!

A Zero Waste után itt a Zero Foodwaste!

8 perc átlagos olvasási idő
0
754
 ehaccp_topbanner3.jpg

Májusban figyeljünk oda szemetesünk vonalaira a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal

Budapest, 2019.05.09. – A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet. Hogyan függ össze a kidobott rántott hús és a klímaváltozás? Tarts a Gasztrohősökkel, informálódj és minimalizáld az elpazarolt élelmiszered mennyiségét te is!

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy éhesen beszaladt a boltba, majd a hirtelen felindulásból megvásárolt élelmiszerek harmada később felismerhetetlen állapotban a kukában végezte. A probléma nem egyedi; globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. Ez nem gond, hiszen lebomlik – gondolhatnánk, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban.

“Az élelmiszer-pazarlásunk csökkentése kis odafigyeléssel megvalósítható, azonban a Földnek sokat jelent. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mintha 1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben. Kampányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segíteni a szemetesük vonalaira odafigyelőket”- mondta el Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

Nemcsak a bolygónknak, de pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha odafigyelünk arra, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke a világ leggazdagabb embere vagyonának másfélszerese. Itthon egy év alatt “csak” 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk.*

A Gasztrohősök szeretnék, ha minél többekhez eljutna a kampány híre, ezért felkérték Döbrösi Laura színésznőt, hogy álljon a kampány mellé, hiszen ő maga is elkötelezett környezetvédő. “Nagyon örültem, amikor megkerestek a Gasztrohősök, hogy legyek a Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste arca. Régóta követem őket és én is vallom, hogy nem csak a testünk számára fontos, hogy mit eszünk, de a bolygónk egészségére is nagy hatással van. A “zöldülésem” elején az élelmiszer-hulladékom mértékére, hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel állok tehát a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt.”- mondta el Döbrösi Laura.  

Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek. A sajtótájékoztatót pedig a KIOSK Budapestben rendezték, akik egész évben odafigyelnek élelmiszer-hulladékuk csökkentésére.

A #zerofoodwaste fogásokért, tippekért, receptekért csatlakozzatok a Felelős Gasztrohős Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste eseményéhez a Facebookon, valamint kövessétek őket az Instagramon és a gasztrohos.blog.hu-n.

Forrás:

https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/BFJ-04-2017-0255

* A KSH 2017-es adatai szerint egy fő havonta 22 513 forintot költ élelmiszerre. Ennek a globális átlag szerint egyharmada kerül elpazarlasra, amely kb 7000 forint. Egy évre vetítve így jön ki a kb. 90.000 forint.

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20170505STO73528/elelmiszer-pazarlas-az-eu-ban-a-szamok

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89lelmiszer-hullad%C3%A9k

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…