Főoldal Hírek Színes A jó kürtőskalács titka a minőségi faszén?

A jó kürtőskalács titka a minőségi faszén?

9 perc átlagos olvasási idő
0
360
 ehaccp_topbanner3.jpg

Javában zajlik a hangulatos nyári grillestek időszaka, de vajon mitől lesz igazán jó egy BBQ étel, hús, sajt, vagy akár egy kürtőskalács? A jó alapanyagok, a recept, a tudás, tapasztalat a kulcs, vagy valami teljesen más, amire lehet, először nem is gondolnánk?

„Ha régebben megkérdezték tőlem, mitől jó egy kürtőskalács, szinte minden terítékre került, de a jó minőségű faszénre nem is gondoltunk, hiszen az Erdélyből adott volt, mindig azt használtuk. Akkor kerültünk bajba, amikor egyszer egy késő őszi rendezvényen, Sárváron elfogyott a faszenünk, és szezonon kívül az üzletek nem árulnak faszenet, így nagyon nehezen jutottunk hozzá. Budapestig az összes benzinkúton, barkácsboltban összegyűjtöttük a zsákokat, de nem tudtunk azzal a faszénnel dolgozni, mert nem volt hője, ami megsüsse a kürtőskalácsokat. Ekkor jöttünk rá arra, hogy a jó minőségű, kemény fából készült faszén nagy kincs” – mondja Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős társalapítója.

A faszénégető mesterségnek évszázados tradíciója van, a 70-es években például a székelyföldi Farkaslaka lakosságának fele faszénégetésből élt, de ma már kevesen űzik ezt az ősi mesterséget.

„Persze Erdélyben sem minden faszén jó, de mi Farkaslakán megtaláltuk a kürtőskalácsnak legjobban megfelelő Hargitai Bükkfaszenet. Régebben előfordult, hogy kipattant a faszénparázs a sütőből, vagy szikrázott, füstölt a parázs, de ez nem pattog és egyenletesen, szép lassan süti kívül ropogós aranybarnára, belül puhára a kürtőskalácsot. Nem beszélve a füstös ízvilágról és a sütés látványáról, ami csak fokozza az élményt. A jó minőségű faszénnel sütés előnyeire gyorsan rájött a vendéglátás szektor is, a Bükkfaszén híre szájról szájra járt és manapság már egyre több Michelin-csillagos étterem használja a mi faszenünket Magyarországon” – folytatja büszkén Gáspár.

És hogy mi mindenre alkalmas még a faszén a kerti sütögetés mellett? A faszénport például a mezőgazdaságban előszeretettel használják talajfelújításra, de rágcsálóirtásra is hasznos. Kovácsolási, kohászati célokra is kiváló, sőt már művészek is alkalmazták különböző alkotásaikhoz és a filmiparban puskapor imitálásához. Az orvoslásban mérgezések ellen bevetett csodaszer az aktív szénoldat, de a háztartásban is hasznos funkciója van: szagtalanítja a hűtőszekrényt és megvédi a nyirkosságtól, penésztől a könyveinket.

“A faszénégetés hagyományos formája sajnos eltűnőben van, ugyanis ezt az embert nem kímélő, nehéz szakmát – ami régebben apáról-fiúra szállt – nem szeretnék megtanulni a fiatalok. Manapság ez a sok évszázados erdélyi mesterség ipari körülmények közé, telephelyi kemencékbe költözik. Cserébe egy jóval hatékonyabb, tisztább faszenet kapunk, olyan válogatott, magas minőségű igényeknek is eleget téve, mint amilyen a Hargitai Bükkfaszén. Mi mindent megteszünk azért, hogy a kürtőskalácsainkhoz a legjobb minőségű, nélkülözhetetlenül fontos összetevő rendelkezésre álljon, hogy a tőlünk elvárt kürtőskalács ízt és élményt kapják vásárlóink. Grillező partnereinknek, vásárlóinknak, termékeinkkel és szolgáltatásainkkal egy magas minőségű szintet, egy megoldást szeretnénk adni, amivel a legtöbbet hozhatják ki tudásukból, grillsütőikből, és a finom, friss alapanyagokból. Reméljük, hogy a faszénparázson sütés népszerűsége, fenntartható előállítása még nagyon sokáig megmarad, örülünk neki, büszkék vagyunk arra, hogy részesei, meghatározó szereplői lehetünk ennek a kultúrának” – zárja gondolatait Gáspár.

Forrás: Just Creative/Archívum
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Az ország kisüzemi sörfőzdéiben bolyonghatunk hétvégén

Sajt és sör párosítás, pilseni víz, tartályból csapolt és először kóstolható sörök, izgalm…