Főoldal Hírek Utazás A gyermekeké a december az 50 éves Libegőn és 150 éves Siklón

A gyermekeké a december az 50 éves Libegőn és 150 éves Siklón

5 perc átlagos olvasási idő
0
598
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az év utolsó hónapjában a gyerekek egy szimbolikusnak mondható, 100 Ft-os jeggyel utazhatnak jubileumukat ünneplő, sokat megélt közlekedési eszközeinken, a Siklón és a Libegőn.

Zugligeti Libegő, Magyarország első személyszállító drótkötélpályája – 1040 méter távolságot és 262 méter szintkülönbséget áthidalva – 1970 óta szállítja utasait. A kezdetben csak zugligeti vagy János-hegyi kötélpályaként emlegetett közlekedési eszközt egy nyilvánosan meghirdetett névpályázat mintegy tízezer javaslatából (pl. Hegyi-kopter, Janikopter, Huza-vona, Páros-János, Jánoshegyi Zümmögő, Hegyi-dongó, Égi taliga, Fotellift, Ördögszekér, Rep-ülés, Zitye-Zötty, Hegyremegy, Zuglibusz) kiválasztva keresztelték a ma is használatos Libegő névre. Az új elnevezés mellett a lenyűgöző panorámát nyújtó „libegőzés” is gyorsan népszerűvé vált.

Az eredetileg Budai Hegypályának nevezett Budavári Siklót 1870-ben, a világ második ilyen jellegű közlekedési eszközeként adták át. A normál nyomtávú, 30 fokos hajlásszögű, 50 méteres szintemelkedést leküzdő sínpálya hossza 95 méter lett. Az eleinte még valóban tömegközlekedési igényeket kielégítő újdonságot – amellyel gyorsan feljuthattak a várnegyed hivatalaiba – hamar megkedvelték, számos neves utasa is akadt, így Ferenc József és családja. 1944-ig változatlan formában, gőzüzemmel működött, a világháború alatt azonban bombatalálat érte, és csak 1986-ban, villamosítva indult újra. Margit és Gellért névre keresztelt kocsijai azonban megőrizték a háromlépcsős, fülkés elrendezést, ma is békebeli hangulatot kelt bennük az utazás. Az UNESCO-világörökség részét képező különleges közlekedési eszköz egyedülálló dunai panorámájával ma is a főváros egyik közkedvelt látványossága, a gyermekeknek különösen nagy élmény, 10:00 – 18:00 között van nyitva.


„Járványügyi biztonságuk érdekében kérjük a kormány, illetve a területileg illetékes önkormányzatok által hozott óvintézkedések betartását, amelyekről piktogramok tájékoztatnak a Budavári Sikló és a Zugligeti Libegő területén is (maszkviselés, távolságtartás). Utasaink egészsége védelmében kézfertőtlenítő használata is biztosított.” ‒ közölte a BKV Zrt..

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…