Főoldal Hírek Ajánló Szél István megyei kitüntetésben részesült

Szél István megyei kitüntetésben részesült

9 perc átlagos olvasási idő
0
3,115
 ehaccp_topbanner3.jpg

Szél István megyei kitüntetésben részesült

 

Szél Istvánnal, kunadacsi családi gazdálkodóval, mezőgazdasági üzemmérnökkel, vadgazdálkodási szakmérnökkel, a BÁCS-KISKUN MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMÉÉRT ÉS MEZŐGAZDASÁGÁÉRT DÍJ tulajdonosával beszélgetek, aki a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2015.10.22.-i ünnepi ülésén vette át az elismerő díjat Rideg Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökétől.

 


Szél István és Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnöke a díjátadás pillanatában

-Sokan ismerjük elköteleződésedet a munkád iránt. Engedd meg, hogy személyesen is gratulálhassak, megérdemelted az elismerést. Mit jelent pontosan ez a díj?

-Először is nagyon szépen köszönöm a gratulációt, sokan kerestek fel párttól, településtől függetlenül és Őnekik is ez volt a legfontosabb véleményük, hogy megérdemeltem. Már annyian mondták, hogy én is kezdem elhinni. Természetesen ez azt jelenti, hogy újabb erővel kell belevetni magam a munkába, bizonyítanom kell, hogy rászolgáljak a díjra. Minden évben az október 23.-ai ünnepi közgyűlésen kerülnek kiosztásra a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elismerő díjai. Szakterületenként évente 3 fő részesül ilyen nagy megtiszteltetésben, ebben az évben én érdemeltem ki az egyiket.

 

-Az ünnep alkalmat ad arra, hogy visszatekints a mindig dolgos, kemény hétköznapokra, ami erőt ad a jövőbeni tervezésekhez. Milyen utakat kellett idáig megtenned, és mik a további céljaid?

-Visszatekintve a múltra, azt látom, hogy mindig küzdenem kellett, sokszor kellett árral szemben haladnom, többnyire mindig megelőztem a meglátásaimmal, ötleteimmel a koromat, az aktuális dolgokat. Később aztán az idő igazol, hogy igazam volt, és általában az nyer, aki elsőként tud lépni, reagálni a kihívásokra. Most ezt a küzdelmemet ismerték el a kitüntető díjban. Mondok egy példát: Több, mint tíz éve hirdetem, propagálom, hogy az ősi magyar fajtákat kell termelni, tenyészteni minimális műtrágyával, vegyszerrel és gyógyszerekkel. Ezekből lehet egészséges, finom és megbízható élelmiszert készíteni. A legjobb minőségbiztosítás az, hogy megnézheti a vevő, hogy miből készül a termék, amit megvesz, és nem az ISO és a HACCP rendszerek, ahol a papír mindent elbír. Ma már ezt szinte mindenki elfogadja, természetesnek tűnik, de ez nem így volt még tíz éve! További célom az, hogy továbbra is kitartok a véleményem mellett, küzdök az ősi magyar termékek, szokások, hagyományok megőrzéséért és népszerűsítéséért!

 

-Irányítod és szervezed a családi gazdálkodásotokat a termeléstől a piacra jutásig. Neked minden időben fontos a minőségi helyi élelmiszer előállítása és fogyasztása, küzdesz is – ahogy mondod- a népszerűsítésükért. Hogyan értékeled a saját termékeiteket és azok piaci helyzetét?

-Hosszú utat kellett megtenni a kistermelői termékeinkkel is, amíg eljutottak erre a szintre. A legfőbb szempont mindig a minőség volt, csak hagyományos technológiákkal dolgozzuk fel a saját megtermelt alapanyagunkat. Nem elég jónak lenni, szépnek is kell lennie, hogy eladható legyen, amelyhez komoly marketing is szükséges. Azt hiszem elegendő bizonyíték a termékeinkre, hogy nem győzünk eleget készíteni belőlük és bekerültek a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba.

 

-Tekintsünk egy kicsit kifelé. Magyarország agrár ország. Hogyan látod a mezőgazdaságunk jövőjét?

-Az én véleményem az, hogy az egészséges, megbízható élelmiszer fel fog értékelődni, kincs lesz! A mai műanyag világban csak a pénz számít, mindent előállítanak adalékokból, vegyi anyagokból és egyéb helyettesítőkből, nem foglalkoznak vele, hogy lassan ható mérgeket etetnek az emberekkel. Hosszú évek óta mondom ezeket is, és egyre többen ismerik fel, kezdenek tudatosabbak lenni a vásárlók, keresik az eredeti, valódi termékeket. Magyarországon egyedülálló, több száz éves fajtáink vannak akár növényből, akár állatból, és ezeket itt lehet eredményesen termelni a Kárpát-medencében. Bízom benne, hogy ezt a folyamatot sikerül megerősíteni a Kormánynak, a multinacionális cégek ellenállása ellenére is.

 

-Kívánom, hogy teljesüljenek a kitűzött céljaid, munkádban legyenek további sikereid, de mindenekelőtt jó egészséget kívánok hozzá!

Koós Zita

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…