Főoldal Hírek Életmód Komoly fejfájást okozhat az „SMS-nyak”

Komoly fejfájást okozhat az „SMS-nyak”

8 perc átlagos olvasási idő
0
721
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre elterjedtebb a krónikus fejfájás minden generáció körében, ennek csak részben a stressz az oka. Feszült és görcsös fejfájást okozhat a köznyelvben csak „SMS-nyak” nevezett keresztelt mozgásszervi deformitás.

„A jelenség térnyerését valóban az okostelefonok számlájára írhatjuk. Kutatások szerint a mai fiatalok átlagosan napi négy órát töltenek azzal, hogy telefonjuk kijelzőjét nézik. Egy adott pozícióban merevednek meg, ebben a fej- és nyaktartásban előrebiccentik a fejüket, így egy adott ponton megtörik a nyak” – mondta Fövenyesi Krisztina rehabilitációs szakember, mozgásterapeuta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakember szerint a túlzott mobilozástól a hét csigolya között kialakul egy töréspont, amely komolyan megterheli a nyaki gerincet, a túlterheléstől ellapolnak a csigolyák közötti kis korongok, és ez a későbbiekben sérvesedéshez vezet, beindítja a degeneratív folyamatokat.

Fövenyesi Krisztina ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy másik jelentős problémát is okozhat a nem megfelelő nyaktartás. A tarkó szalagjaira egy bizonyos húzó erő hat, miközben előrebillentjük a fejünket, a szalagok pedig húzódásnak indulnak, és a tarkó alján húzódó szalagok erős stresszhatást váltanak ki.

A szervezetünk erre úgy reagál, hogy meg akarja erősíteni azt a pontot, ezért csontot növeszt oda, és egy tüskeszerű kinövést alakít. A túlzott mobilhasználat a gyerekeknél krónikus fejfájást, izomfájdalmakat, feszüléseket okozhat, ami a későbbiekben tovább terjedhet az egész testünkre.

Ha a struktúra megbomlik, megbomlik a test egysége

„Az egész testünk egy struktúra. Ha valahol megbomlik ez a struktúra, megbomlik a test egysége”
– hangsúlyozta. „Ha előre helyeződik a fejem, hogy ne essek előre, azzal kompenzálom, hogy a fenekem kitolom hátra. Ez a gerinc ágyéki szakaszát erősen megterheli, és ez a vonal folytatódik a talpig. Ez rossz testtartáshoz, és elég komoly mozgásszervi problémákhoz vezet” – mondta a mozgásterapeuta.

Fövenyesi Krisztina szerint ezek megelőzhető problémák. A mobilhasználattal kapcsolatban csak annyit kell tennünk, hogy a mobiltelefont nem a mellünknél tartva olvassuk, hanem a szemünk magasságában tartjuk, így fejünk marad a maga normális fiziológiás pozíciójában, és a telefonnal alkalmazkodunk hozzá.

Ez a megoldás a nyaki problémát ugyan megoldja, de vállproblémákhoz vezethet, hiszen az ember testét nem arra tervezték, hogy órákat töltsön bemerevedett pozíciókban, mert ez torzítani, deformálni fogja.

Legalább napi hatvan perc testmozgás szükséges

A szakember szerint a valódi megoldás az, ha korlátozzuk a mobiltelefon-használatot, és változatos pozíciókban használjuk a készülékünket. El kell kerülni a napi négyórás telefonhasználatot, ugyanis nincs az a módszer, amivel kompenzálható az intenzív mobilnyomkodás.

Minden embernek szüksége van legalább hatvanperces változatos testmozgásra. „Javasolt a nyak átmozgatása, a kocogás, futás, jógázás, súlyzózás, mindegy, hogy mit, csak minél többet és minél változatosabban csináljunk, mert ezek a mozgások azok, amelyekkel a bemerevedést kompenzálni tudjuk, vagy el tudjuk kerülni” – hívta fel a figyelmet Fövenyesi Krisztina.

OPH/ hirado.hu Kép: Pixabay
  • Vajon mitől görcsöl a nyaka?

    Amikor görcsöl a nyakunk, úgy érezhetjük, meg sem tudjuk mozdítani, sokan úgy írják le az …
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …