Főoldal Hírek Életmód Komoly fejfájást okozhat az „SMS-nyak”

Komoly fejfájást okozhat az „SMS-nyak”

8 perc átlagos olvasási idő
0
446
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre elterjedtebb a krónikus fejfájás minden generáció körében, ennek csak részben a stressz az oka. Feszült és görcsös fejfájást okozhat a köznyelvben csak „SMS-nyak” nevezett keresztelt mozgásszervi deformitás.

„A jelenség térnyerését valóban az okostelefonok számlájára írhatjuk. Kutatások szerint a mai fiatalok átlagosan napi négy órát töltenek azzal, hogy telefonjuk kijelzőjét nézik. Egy adott pozícióban merevednek meg, ebben a fej- és nyaktartásban előrebiccentik a fejüket, így egy adott ponton megtörik a nyak” – mondta Fövenyesi Krisztina rehabilitációs szakember, mozgásterapeuta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakember szerint a túlzott mobilozástól a hét csigolya között kialakul egy töréspont, amely komolyan megterheli a nyaki gerincet, a túlterheléstől ellapolnak a csigolyák közötti kis korongok, és ez a későbbiekben sérvesedéshez vezet, beindítja a degeneratív folyamatokat.

Fövenyesi Krisztina ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy másik jelentős problémát is okozhat a nem megfelelő nyaktartás. A tarkó szalagjaira egy bizonyos húzó erő hat, miközben előrebillentjük a fejünket, a szalagok pedig húzódásnak indulnak, és a tarkó alján húzódó szalagok erős stresszhatást váltanak ki.

A szervezetünk erre úgy reagál, hogy meg akarja erősíteni azt a pontot, ezért csontot növeszt oda, és egy tüskeszerű kinövést alakít. A túlzott mobilhasználat a gyerekeknél krónikus fejfájást, izomfájdalmakat, feszüléseket okozhat, ami a későbbiekben tovább terjedhet az egész testünkre.

Ha a struktúra megbomlik, megbomlik a test egysége

„Az egész testünk egy struktúra. Ha valahol megbomlik ez a struktúra, megbomlik a test egysége”
– hangsúlyozta. „Ha előre helyeződik a fejem, hogy ne essek előre, azzal kompenzálom, hogy a fenekem kitolom hátra. Ez a gerinc ágyéki szakaszát erősen megterheli, és ez a vonal folytatódik a talpig. Ez rossz testtartáshoz, és elég komoly mozgásszervi problémákhoz vezet” – mondta a mozgásterapeuta.

Fövenyesi Krisztina szerint ezek megelőzhető problémák. A mobilhasználattal kapcsolatban csak annyit kell tennünk, hogy a mobiltelefont nem a mellünknél tartva olvassuk, hanem a szemünk magasságában tartjuk, így fejünk marad a maga normális fiziológiás pozíciójában, és a telefonnal alkalmazkodunk hozzá.

Ez a megoldás a nyaki problémát ugyan megoldja, de vállproblémákhoz vezethet, hiszen az ember testét nem arra tervezték, hogy órákat töltsön bemerevedett pozíciókban, mert ez torzítani, deformálni fogja.

Legalább napi hatvan perc testmozgás szükséges

A szakember szerint a valódi megoldás az, ha korlátozzuk a mobiltelefon-használatot, és változatos pozíciókban használjuk a készülékünket. El kell kerülni a napi négyórás telefonhasználatot, ugyanis nincs az a módszer, amivel kompenzálható az intenzív mobilnyomkodás.

Minden embernek szüksége van legalább hatvanperces változatos testmozgásra. „Javasolt a nyak átmozgatása, a kocogás, futás, jógázás, súlyzózás, mindegy, hogy mit, csak minél többet és minél változatosabban csináljunk, mert ezek a mozgások azok, amelyekkel a bemerevedést kompenzálni tudjuk, vagy el tudjuk kerülni” – hívta fel a figyelmet Fövenyesi Krisztina.

OPH/ hirado.hu Kép: Pixabay
  • Vajon mitől görcsöl a nyaka?

    Amikor görcsöl a nyakunk, úgy érezhetjük, meg sem tudjuk mozdítani, sokan úgy írják le az …
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…