Főoldal Hírek Átólzéig 29. Farmer Expó: az akarat diadala

29. Farmer Expó: az akarat diadala

7 perc átlagos olvasási idő
0
224
 ehaccp_topbanner3.jpg

Nagy István agrárminiszter megígérte, hogy nem engedik el a magyar gazdák kezét.

„A magyar mezőgazdaság ütésálló, az agrártermékeink ütőképesek a piacokért folytatott, kiélezett gazdasági küzdelemben” – hangoztatta Nagy István agrárminiszter Debrecenben, a 29. Farmer Expó  megnyitóján, melynek idén is a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont.

Vírusok árnyékában

– A V-Trade kiállítások Kft. (érezvén a gazdák biztatását és ezen keresztül az ágazat élni akarását) a koronavírus-járvány ellenére is vállalkozott arra, hogy (a járványügyi szabályok messzemenő betartásával) augusztus 18-a és 21-e között megrendezze Magyarország egyik legnagyobb agrár-seregszemléjét – fogalmazott Vaszkó László vásárigazgató, hozzátéve, hogy idén több mint száz kiállító mintegy 6 ezer négyzetméteren várja a látogatókat. A miniszter elismeréssel szólt arról, hogy az év első három hónapjában az agrárgazdaság 809 millió euróval járult hozzá a nemzetgazdaság 1855 millió eurós többletéhez. „A járvány a mezőgazdaság terheléspróbája is volt, és kiállta a próbát. Pedig (mint mondani szoktuk) négy vírus árnyékában éltük az életünket az elmúlt időszakban: a sertéspestis, a madárinfluenza, a koronavírus és a félelem vírusa árnyékában”.

Ötven éves álom

Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozottan szólt arról, hogy az elmúlt időszakban 1 milliárd forintot költöttek helyei piacok létesítésére, a meglévők felújítására. – Tolmácsolom a helyi termelők kérését miniszter úrnak és a kabinetnek, miszerint hozzanak létre olyan laborokat, amelyek mind a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és a gyógyszeripari hasznosításhoz kapcsolódóan módot adnak arra, hogy a kistermelők minősített termékekkel tudjanak piacra törni – fogalmazott a politikus.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke Győrffy Balázs országos elnök szavait tolmácsolva elmondta, hogy az agráriumban égető szükség van a beszállítók és a partnerek személyes találkozójára, melynek a Farmer Expó lassan három évtizede remek terepe. Papp László Debrecen polgármestere egy 50 éves álom beteljesülésének nevezte azt, hogy a Kormány támogatja a Civaqua–program első ütemének a megvalósítását. Egyben bejelentette, hogy jövőre a Farmer Expó keretében felelevenítik az egykori debreceni lovasnapok hagyományát. Jakab István, a Magosz elnöke és az Országgyűlés alelnöke elégedetten szólt arról, hogy a Magyarok Kenyere program keretében tavaly már 5700 hazai és határon túli gazda ajánlott fel összesen 791 tonna búzaadományt a rászorulóknak. A kenyérünnep alkalmából megáldották azt a kenyeret, amely a Balmaz-Sütöde Kft. alkotása, és amelyet az idei év legjobb búzakenyerének ítélt a szakmai zsűri.

A Farmer Expó négy napját a látványos állat- és gépbemutatók mellett szakmai konferenciák keretezik, melyeken az ágazatok gondjai és a támogatások egyaránt napirenden lesznek.

Sajtóközlemény, Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2020. októberi száma!

Ez <mint ahogyan magazinunk korábbi számai is>, mindenki számára ingyenesen és azonn…