Főoldal Hírek Utazás Tízezernél is többen indulhatnak a Balaton-átúszáson

Tízezernél is többen indulhatnak a Balaton-átúszáson

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,421
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tízezernél is több indulót várnak a szervezők idén a 35. Balaton-átúszásra, amelyet július elsejére hirdettek meg.

 

Az 1979-ben indult, s régóta közkedvelt eseményt – amelynek idén a Lidl Magyarország a főtámogatója, fővédnöke pedig Szabó Tünde sportállamtitkár – közismert, s egyformán többszörös Balaton-átúszó sportemberek is népszerűsítik: így a szerdai sajtótájékoztatón is jelen levő Risztov Éva, a 10 kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Erdei Zsolt korábbi profi bokszvilágbajnok és Mányoki Attila, a nemzetközi hírű ultramaratonista úszó.

 

Mindhárman arra buzdítottak, hogy aki teheti, próbálja ki magát a nyílt vízen, de – figyelmeztettek – csak az vállalkozzon a magyar tenger átúszására, aki arra megfelelően felkészült.

 

Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a kormányzat növelni akarja a szabad idejükben aktívan sportoló gyerekek és felnőttek számát. A Balaton-átúszással kapcsolatosan lehetséges célnak nevezte, hogy

néhány éven belül a jelenlegi nagyjából 10 ezres létszám elérje a 15 ezret.

 

Az idei kihívást vállalók július első napján Révfülöpnél szállnak vízbe, s teszik meg az 5,2 kilométeres távot Balatonboglárig. Biztonságukra másfélszáz – vitorlás, kishajó és motorcsónak alkotta – úszófolyosó felügyel, emellett cirkáló vízirendőrök figyelik és ellenőrzik folyamatosan az úszókat. A teljesítendő szakasz egyharmadánál, felénél és kétharmadánál mentőhajó horgonyoz. Az első próbázók reggel 8, az utolsók pedig várhatóan délután 2 órakor rajtolnak majd el – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

A Balaton-átúszásra – amelynek főszervezője a Budapest Sportiroda (BSI) – az előnevezés már elindult, de az online jelentkezés mellett a helyszínen is lehetőség nyílik a regisztrációra. A részvétel feltétele az egy hónapnál nem régebbi, vagy a helyszínen kiállított orvosi igazolás.

 

OPH/MTI Kép: pixabay.com

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…