Főoldal Hírek Színes MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

5 perc átlagos olvasási idő
0
332
 ehaccp_topbanner3.jpg

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű hulladékot terítve szét az ártéri erdőkben, nádasokban. Az ártéri hulladékok összegyűjtése és kezelése céljából került megszervezésre az idei V. Tisza-tavi PET Kupa június 27-30. között. A PET Kupa Egyesület által szervezett hulladékgyűjtésben Egyetemünk Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kollégái is részt vettek, MATESzedd nevű csapatukkal.

2024-ben minden eddiginél nagyobb flottával és közel 80 kenus különítménnyel rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs-Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt. Ez alkalommal tizenkilenc csapat vágott bele a folyótakarításba. Az útvonal három éve változatlan, ezért még elkeserítőbb volt látni, hogy idén a nádasok és az ártér a tavalyi évhez képest is szennyezettebb volt.

Az idei 370 fős mezőny körülbelül 20 százaléka gyermek volt, az alap- és középfokú oktatási intézmények szép számmal képviseltették magukat. A felsőoktatási intézményeket idén a „MATESzedd” csapatának legénysége képviselte, akik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetéből érkeztek.

Az V. Tisza-tavi PET Kupán a csapatok 3 nap alatt több mint 7,5 tonna (2320 zsák) hulladéktól mentesítették a folyót, amivel bőven felülmúlták a tavalyi mennyiséget. A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból volt a legtöbb, hiszen ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen, de sok üveg, fémdoboz, fél pár papucs és kommunális hulladék gyűlt össze az ártérből. A versenyt az MBH Bank csapata nyerte meg, a MATESzedd csapata a középmezőnyben végzett. A verseny során egyre erősebben összekovácsolódó csapat változó számban, de szűnni nem akaró lelkesedéssel tisztította a folyószakaszt, munkájuk nyomán jelentős mennyiségű és sok esetben veszélyes hulladék (pl. növényvédőszeres és festékes dobozok) került ki az ártéri erdőkből és a nádasokból.

Az Intézet kollégáinak részvételét az V. Tisza-tavi PET Kupán a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00239 számú (Innovációs és Technológiai Minisztérium) pályázat, a REPurpose Horizon Europe projekt, illetve az ehhez kapcsolódó magyar önerő alap pályázat támogatta.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson

A népi mesterségek és a fenntarthatóság a fő témája a Krisna-völgyi búcsúnak, amelyet júli…