Főoldal Hírek Átólzéig Magyarország a terített asztalok tükrében

Magyarország a terített asztalok tükrében

3 perc átlagos olvasási idő
0
3,966
 ehaccp_topbanner3.jpg

Magyarország a terített asztalok tükrében

(MTI) – A terített asztal mint szakrális, kultikus jelentőségű, közösségteremtő hely, mindig fontos szerepet töltött be a magyarság életében – ez a megállapítás, ha más-más megfogalmazásban is, többször is elhangzott csütörtökön Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol a Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be a Terített asztalaink üzenete című kötetet.

 

    Az albumot, amelyet a Vendéglátás Művészete Egyesület kiadásában jelent meg, Szeleczky Ildikó, az egyesület elnöke szerkesztette.
    A könyvbemutatón Lévai Anikó laudációjában azt mondta: a közös étkezés szertartás, aminek hangulatát a szépen megterített asztal emeli. “Ezért az asztal megterítésére mindig van idő” – mondta. Hozzátette: a mély civilizáció ott kezdődik, ahol ügyelnek a részletekre, ez az asztal megterítésére is igaz. Kiemelte: a bemutatott albumban minden benne van, amit a terítésről tudni kell. 
    “Régi tapasztalatom: a terített asztal körül mindenki egy kicsit jobb, nemesebb, megértőbb” – tette hozzá.
    V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokér felelős államtitkár arról beszélt, hogy a terítést csak a háziasszonyok tudják példamutatóan elvégezni, mert ők harmóniát tudnak teremteni. A bemutatott könyv nagy értéke – mondta az államtitkár -, hogy nem állít fel sorrendet az albumban szereplő paraszti, polgári és arisztokrata asztalok között. Ez a könyv a gasztronómiában résztvevők közös dicsérete, így nemcsak a szakácsé, a háziasszonyé, hanem például a kertészé és a borászé is.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…