Főoldal Hírek Átólzéig Magyarország a terített asztalok tükrében

Magyarország a terített asztalok tükrében

3 perc átlagos olvasási idő
0
16,214
 ehaccp_topbanner3.jpg

Magyarország a terített asztalok tükrében

(MTI) – A terített asztal mint szakrális, kultikus jelentőségű, közösségteremtő hely, mindig fontos szerepet töltött be a magyarság életében – ez a megállapítás, ha más-más megfogalmazásban is, többször is elhangzott csütörtökön Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol a Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be a Terített asztalaink üzenete című kötetet.

 

    Az albumot, amelyet a Vendéglátás Művészete Egyesület kiadásában jelent meg, Szeleczky Ildikó, az egyesület elnöke szerkesztette.
    A könyvbemutatón Lévai Anikó laudációjában azt mondta: a közös étkezés szertartás, aminek hangulatát a szépen megterített asztal emeli. “Ezért az asztal megterítésére mindig van idő” – mondta. Hozzátette: a mély civilizáció ott kezdődik, ahol ügyelnek a részletekre, ez az asztal megterítésére is igaz. Kiemelte: a bemutatott albumban minden benne van, amit a terítésről tudni kell. 
    “Régi tapasztalatom: a terített asztal körül mindenki egy kicsit jobb, nemesebb, megértőbb” – tette hozzá.
    V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokér felelős államtitkár arról beszélt, hogy a terítést csak a háziasszonyok tudják példamutatóan elvégezni, mert ők harmóniát tudnak teremteni. A bemutatott könyv nagy értéke – mondta az államtitkár -, hogy nem állít fel sorrendet az albumban szereplő paraszti, polgári és arisztokrata asztalok között. Ez a könyv a gasztronómiában résztvevők közös dicsérete, így nemcsak a szakácsé, a háziasszonyé, hanem például a kertészé és a borászé is.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…