Főoldal Hírek Átólzéig KSH: 3,8 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma májusban

KSH: 3,8 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma májusban

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,888
 ehaccp_topbanner3.jpg

KSH: 3,8 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma májusban
 

    A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,9, a belföldi vendégeké 6,1 százalékkal nőtt májusban, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 33,4 milliárd forint volt, 5,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

    Január-májusban a szálláshelyek 6,0 százalékkal többet, 7 millió 936 ezer vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek 4 millió 242 ezer, a belföldi vendégek 3 millió 694 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek esetében a vendégéjszakák száma 4,7, a belföldieknél 7,5 százalékkal nőtt.

     A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,1 százalékponttal emelkedett, 47,3 százalékos volt.

     A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,8 százalékkal több, 123 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-májusban. A SZÉP-kártya felhasználási értéke kismértékben nőtt, összesen 5 milliárd 375 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

    Idén májusban a külföldi vendégek száma 4,1 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent. 

    A májusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Németországból érkező forgalom 19, 11, 2,0, illetve 1,1 százalékkal gyarapodott, a Csehországból érkező forgalom stagnált, míg az orosz turisták 22 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

     A belföldi vendégek száma 7,4, az általuk eltöltött éjszakáké (1 millió 26 ezer) 6,1 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

     A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele 7,4 százalékkal nőtt, 20 milliárd forint volt, a vendéglátásé 7 milliárd forinttal stagnált, az egyéb bevételeké 5,8 százalékkal 7 milliárd forintra emelkedett.

    A forint/euró havi átlagárfolyama 306 forint volt, 2 forintot erősödött az egy évvel korábbihoz képest – közölte a KSH.

    A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 0,9 százalékponttal emelkedett, 56,2 százalékos volt.

    A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 18 151 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 10 204, az egy szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) 17 235 forint volt májusban.

    A Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 6,6 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2063 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd 788 millió forint értékben.

 

MTI/pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…