Színes Kertészkedhetünk majd az űrben is? Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-10-21 4 perc átlagos olvasási idő 0 525 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Pixabay Holland kutatók növényt termesztettek a Mars és a Hold talajához hasonlító, az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei által kifejlesztett talajban. Kutatásukból kiderült, hogy nemcsak lehetséges élelmet termelni a vörös bolygón és a Holdon jövendő lakóik számára, hanem életképes magokat is lehet nyerni belőlük növénytermesztéshez. Wieger Wamelink és kollégái a Wageningeni Egyetemen és Kutatóközpontban tíz különféle növényt termesztettek: kerti zsázsát, rukkolát, paradicsomot, retket, zabot, quinoát, spenótot, snidlinget, babot és póréhagymát. Az általuk használt talaj hasonlított a Hold és a Mars törmelékes talajára, a regolitra, kontrollcsoportként általános termőföldet használtak. A tíz növényből kilenc normálisan kifejlődött, ehető terméseket takarítottak be róluk. Csak a spenót volt kivétel. A termesztő tálcánkénti teljes biomassza produkció – az időegység alatt keletkező szervesanyag-tömeg területegységenként – a földi talaj és a Marshoz hasonló talaj esetében volt a legmagasabb, és jelentősen eltért a Hold talaján termesztettől. A termesztett növényekből három faj – a retek, a zab és a kerti zsázsa – esetében sikerült magjaikat kicsíráztatni sikeresen a kutatóknak – derült ki az Open Agriculture című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukból. „Felvillanyozott minket, amikor láttuk, hogy a Marséhoz hasonló talajon termesztett első paradicsomok pirosodni kezdtek. Ez azt jelenti, hogy megtettük a következő lépést egy fenntartható zárt mezőgazdasági ökoszisztéma felé” – idézte Wieger Wamelinket a Science Daily tudományos hírportál.Megosztás OPH/Pixabay Új szuperbaktérium-ölő antibiotikumot fedeztek fel a mesterséges intelligencia segítségével Idén jobban fizet a diákmunka Május 31-éig kell elszámolniuk a 2021-ben 1 százalékos felajánlásban részesült civilszervezeteknek Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon Új trend a szörppiacon: fókuszban az egészségtudatosság
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Minden ötödik ember stresszként éli meg a karácsonyt Minden ötödik ember stresszként éli meg a karácsonyt Az ünnepek közeledte – habár …
Már rendelhető az átfogó konyhtechnológiai kézikönyv az MGE gondozásában Szeptemberben magyarul is megjelenik a La cuisine professionnelle című konyhatechnológiai alapmű, magyar kiegészítésekkel. A könyv már megrendelhető, …