Főoldal Hírek Csőposta Július 25 – augusztus 4.: Úton a változásért! Csatlakozz a zöld zarándoklathoz!

Július 25 – augusztus 4.: Úton a változásért! Csatlakozz a zöld zarándoklathoz!

9 perc átlagos olvasási idő
0
651
 ehaccp_topbanner3.jpg

Idény nyáron ismét Kṛṣṇa-hívőkből álló csoport indul 10 napos, gyalogos zarándoklatra Budapestről. A főként fiatalokból álló csoport minden településen fákat ültet majd, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás csökkentésének fontosságára és az egyén felelősségére.

Az évek óta megrendezett, Lépni kell! címet viselő esemény – szanszkrit nyelven pāda–yātrā – idén Székesfehérvárt követően a Velencei tó nagyobb nyaralóhelyeit, majd a Balaton körüli falvakat és városokat érinti. 

A pāda–yātrā tradíció eredetileg Indiából származik, az ott élők elsősorban vallási célzattal vettek részt gyalogosan vagy ökrös szekérrel tett zarándoklatokon, de nem egyszer prominens politikusok vagy tanítók is vállaltak gyalogos utazást azzal a céllal, hogy szorosabb kapcsolatba tudjanak kerülni a társadalom különböző csoportjaival, tudják őket személyesen oktatni az életüket érintő témákról, vagy ösztönözni őket az együttműködésre. 

A magyarországi akció során a zarándok csapat tagjai – akik elsősorban Kṛṣṇa-hívő lelkészek, szerzetesek, illetve szerzetes tanulók – gyaloglásukkal szeretnék ráirányítani a figyelmet a Földünk megóvásának sürgető szükségszerűségére és ehhez kapcsolódva az erőszakmentes, természetes életmódra, valamint e kettő elengedhetetlen előfeltételére, a lelki tudatosság fejlesztésének fontosságára. Olyan emberi értékeket szeretnének felmutatni, amelyekre mindenkinek szüksége van, függetlenül a vallásától, a világnézeti hovatartozásától. 

Manapság már tudósok, civil aktivisták, vallási vezetők sora hangsúlyozza, hogy a modern, mértéktelen fogyasztáson és kizsákmányoláson alapuló társadalmi rendszer hosszú távon nem fenntartható, a világ eljutott arra a pontra, amikor a változás elengedhetetlen!
Az idei gyaloglás mottója ezért, „Úton a változásért!” lett. 

Útjuk során – amelyet az első három napban egy ökrös szekér kísér – a szerzetesek eljuttatják az érintett települések lakosaihoz a program üzenetét hordozó kiadványokat, szóróanyagokat, valamint igyekeznek felhívni az állampolgárok figyelmét India ősi szentírásának örökérvényű tanítására, az erőszakmentességre, valamint a lelki tudatosság fejlesztésének fontosságára, mert ezeknek a figyelmen kívül hagyása okoz oly sok gondot napjainkban. A zarándoklat résztvevői pozitív alternatívát kínálva, szeretnék a gyakorlatban is bemutatni, hogy az egyszerű élet és emelkedett gondolkodás gyakorlása, az erőszakmentes, tudatos életmód, és egy ősi meditáció a Hare Kṛṣṇa Mahā Mantra éneklésének gyakorlása, egy fenntartható és boldog élet alternatíváját jelenti mindenki számára. A gyalogos menet első 5 napjában egy Indiából érkezett tanító, Asita Kṛṣṇa Swami is a csoporttal tart, aki megosztja saját tapasztalatait az érdeklődőkkel. 

Az idei évben először, a szerzetesek a meglátogatott települések mindegyikén egy fát fognak elültetni helyi civilekkel, fiatalokkal közösen, ezzel is ráirányítva a figyelmet a Föld és lakói megóvásának kötelezettségére. 

A zarándokok végig énekléssel, tánccal kísérik útjukat. A különleges indiai hangszereket és dallamokat, a csodaszép keleti öltözékeket, színes szárikat mindenhol nagy érdeklődéssel csodálják, és a mintegy 25-30 fős, együtt éneklő, színes és vidám gyalogos menetet nagy örömmel fogadják a helyi lakosok és a turisták egyaránt. 

Helyszínek és időpontok: 
július 25. 10:00 Székesfehérvár (délután a csoport Balatonfőkajárra érkezik, szállásfoglalás)
július 26. de. Ajka , du. Balatonalmádi – ökrös szekér fogattal
július 27. de. Velencei tónál – Agárd, Gárdony belvárosában, du. Agárd, Gárdony, Velence korzó ökrös szekérrel
július 28. Lepsény – Balatonvilágos, Balatonaliga, Balatonakarattya, 
du. Balatonfüred – ökrös szekérrel
július 29. Várpalota, Veszprém
július 30. du. Keszthely (a szálláshely délelőtt Várvölgybe költözik)
július 31. Fonyód, Balatonboglár, Balatonmáriafürdő
augusztus 1, Hévíz, Zalaegerszeg
augusztus 2. Nagykanizsa, Keszthely
augusztus 3. Tapolca (Az Univerzum Urának érkezése)
augusztus 4. Programzárás

A szervezők minden kedves érdeklődőt hívnak, hogy ha egyetértenek a zarándoklat céljaival, akkor – akár csak pár órára vagy pár napra – kapcsolódjanak be a gyaloglásba és a faültetésekbe, vagy támogassák a menetet egy facsemete, egy zarándok-póló megvásárlásával, finanszírozásával. 

További információ: Somogyi Tibor (Triyuga Dāsa) 30/5024889
Somogyiné Simon Viola (Vrajaloka Devī Dāsī) 20/550-5791

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…