Főoldal Hírek Átólzéig Itt az eperszezon: Piros, édes és isteni!

Itt az eperszezon: Piros, édes és isteni!

6 perc átlagos olvasási idő
0
593
 ehaccp_topbanner3.jpg

Epret vehetünk bárhol-bármikor, de ha tudatos fogyasztók vagyunk, akik előnyben részesítik a hazai termékeket, akkor most vásároljunk a piacokon. Az eper nemcsak kivételesen finom, de számos jótékony hatása miatt is az egyik legkedveltebb gyümölcsünk.

Mire figyeljünk epervásárlás során?

Abban az esetben, ha friss fogyasztásra vásárolunk, figyeljünk a mértékletességre, mivel az eper rendkívül romlandó, így csak azt a mennyiséget vigyük haza, amit 1-3 napon belül el szeretnénk fogyasztani. Az áru válogatása során legyünk alaposak, kerüljük a penészes, fakó színű, sárgás-zöldes foltokkal „díszelgő” terméseket. Minden esetben mentes legyen nedvességtől, ütődéstől, kórokozótól, rothadástól, valamint idegen szagtól és íztől.

A megvásárolt eper elengedhetetlen, hogy optimálisan érett állapotú legyen, mivel nem utóérő növényről beszélünk (mint például az alma esetében). A jó választás nemcsak az íz és külső megjelenés miatt szempont, hanem mert az éretlen és túlérett eper jóval kevesebb C-vitamintartalommal büszkélkedhet, mint a közepes- és nagyméretű, ragyogó, mélyvörös színű, optimális érettségi fokban lévő társaik.

Hogyan tároljuk az epret?

Mivel rendkívül sérülékeny, így különös gondot kell fordítanunk a tárolására. Tudniillik, a betakarítás után „tovább lélegzik”, így romlásra hajlamosabb. A „légzés” lassításával az eper eltarthatósági idejét növelni tudjuk, ennek megvalósulásához hűtőszekrénybe kell, mosatlanul. 2 napig minden probléma nélkül tárolható, jelentős C-vitamin- és antioxidáns-veszteség nélkül, ezt követő tárolás esetén viszont az értékes tápanyagok részben megsemmisülnek.

Mivel az optimális páratartalom 90-95%-os, a hűtőszekrényekben pedig ennél jelentősen alacsonyabb (körülbelül 80-90% páratartalom az állandó), így a hűtő zárt vagy fedett rekeszeiben érdemes tárolnunk az epret.

Minden balkonra eper

Levél nélküli tőrózsával, illetve előnevelt palántával is megkezdhetjük a szamóca termesztését. Az utóbbi esetben a 8-10 cm-es palántázó poharakban kapható palánták jóval gyorsabban meggyökeresednek és erőre kapnak, miután átültettük azokat a konténerekbe.

Használjunk laza, agyagos ültetőkeveréket, amely megtartja a vizet, de hagyja a felesleget eltávozni. Egy-egy tő kifejlett szamóca minden irányban, mintegy 60 cm helyet igényel. Ezért helyigénye miatt a kis méretű konténerekbe, mindössze 1-2 tő szamócát ültessünk.

Az eper azon gyümölcsök egyike, amelyiket könnyen nevelhetsz akár egy apró erkélyen is. Gondozása nem ördöngös feladat. Ha rendszeresen ellátod vízzel és tápanyaggal, jutalmul egész nyáron át szüretelheted az édes terméseket.

Ételt csak okosan/ Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…