Átólzéig Itt az eperszezon: Piros, édes és isteni! Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-05-09 6 perc átlagos olvasási idő 0 617 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Epret vehetünk bárhol-bármikor, de ha tudatos fogyasztók vagyunk, akik előnyben részesítik a hazai termékeket, akkor most vásároljunk a piacokon. Az eper nemcsak kivételesen finom, de számos jótékony hatása miatt is az egyik legkedveltebb gyümölcsünk. Mire figyeljünk epervásárlás során? Abban az esetben, ha friss fogyasztásra vásárolunk, figyeljünk a mértékletességre, mivel az eper rendkívül romlandó, így csak azt a mennyiséget vigyük haza, amit 1-3 napon belül el szeretnénk fogyasztani. Az áru válogatása során legyünk alaposak, kerüljük a penészes, fakó színű, sárgás-zöldes foltokkal „díszelgő” terméseket. Minden esetben mentes legyen nedvességtől, ütődéstől, kórokozótól, rothadástól, valamint idegen szagtól és íztől. A megvásárolt eper elengedhetetlen, hogy optimálisan érett állapotú legyen, mivel nem utóérő növényről beszélünk (mint például az alma esetében). A jó választás nemcsak az íz és külső megjelenés miatt szempont, hanem mert az éretlen és túlérett eper jóval kevesebb C-vitamintartalommal büszkélkedhet, mint a közepes- és nagyméretű, ragyogó, mélyvörös színű, optimális érettségi fokban lévő társaik. Hogyan tároljuk az epret? Mivel rendkívül sérülékeny, így különös gondot kell fordítanunk a tárolására. Tudniillik, a betakarítás után „tovább lélegzik”, így romlásra hajlamosabb. A „légzés” lassításával az eper eltarthatósági idejét növelni tudjuk, ennek megvalósulásához hűtőszekrénybe kell, mosatlanul. 2 napig minden probléma nélkül tárolható, jelentős C-vitamin- és antioxidáns-veszteség nélkül, ezt követő tárolás esetén viszont az értékes tápanyagok részben megsemmisülnek. Mivel az optimális páratartalom 90-95%-os, a hűtőszekrényekben pedig ennél jelentősen alacsonyabb (körülbelül 80-90% páratartalom az állandó), így a hűtő zárt vagy fedett rekeszeiben érdemes tárolnunk az epret. Minden balkonra eper Levél nélküli tőrózsával, illetve előnevelt palántával is megkezdhetjük a szamóca termesztését. Az utóbbi esetben a 8-10 cm-es palántázó poharakban kapható palánták jóval gyorsabban meggyökeresednek és erőre kapnak, miután átültettük azokat a konténerekbe. Használjunk laza, agyagos ültetőkeveréket, amely megtartja a vizet, de hagyja a felesleget eltávozni. Egy-egy tő kifejlett szamóca minden irányban, mintegy 60 cm helyet igényel. Ezért helyigénye miatt a kis méretű konténerekbe, mindössze 1-2 tő szamócát ültessünk. Az eper azon gyümölcsök egyike, amelyiket könnyen nevelhetsz akár egy apró erkélyen is. Gondozása nem ördöngös feladat. Ha rendszeresen ellátod vízzel és tápanyaggal, jutalmul egész nyáron át szüretelheted az édes terméseket. Ételt csak okosan/ Pixabay Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze Feketén a tányér mögött: fekete fizetések a vendéglátásban Sztárkavalkád Balatonfüreden – ahogy még nem láttad és nem hallottad 30 éves a Krisna-völgyi Búcsú – ünnep, ami megérinti a lelked Indul a nyár legmenőbb sörös játéka Budapesten
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Védjegyet kapnak a vízi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások Védjegyet kapnak a vízi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások Új védjegyet vezet be a Nemzetgazdasági …
Szent István Napi Borünnep Nagymaroson Nagymaroson a Duna parton 12 borvidék több mint 20 pincészetének borait kóstolhatják meg az …