Színes Húsvéti termékeket tesztelt az ITM Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-04-09 8 perc átlagos olvasási idő 0 280 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt hagyományos húsvéti fogyasztóvédelmi vizsgálat az összesen 78 ellenőrzött termék közül mindössze egy-egy kalács és sonka összetételét találta kifogásolhatónak. A húsipari cikk gyártójára bírságot szabhatnak ki, mivel a céggel szemben már tavaly is a magas sótartalom miatt indult eljárás. Az ITM élelmiszer és vegyipari laboratóriuma évről évre ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit. A vizsgálat fő szempontjai ezúttal is azok voltak, hogy az elfogyasztásra szánt árucikkek teljesítik-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termékek címkéjén feltüntetett tartalom megfelel-e a valóságnak. Az idei ellenőrzés során górcső alá vett 40 húsvéti csokoládéfigura (a nyulak mellett bárányok és tojások) kivétel nélkül eleget tett az élelmiszerkönyvi követelményeknek. A laboratóriumi vizsgálat a csomagoláson feltüntetett zsírtartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedt. A termékek zsírtartalma sem mutatott eltérést a címkén feltüntetett tápérték jelöléstől. A húsvéti asztalok dísze a böjti időszak végét is jelző sonka. A laboratóriumi vizsgálat a nyers és hőkezelt – például kötözött – sonkáknál a só- és nedvességtartalomra, míg a formában vagy bélben hőkezelt sonkák (pl. gépsonkák) esetén a só-, víz-, fehérje- és zsírtartalomra irányult. A vizsgált 19 sonka közül mindössze egyetlen nyers sonka sótartalma volt magasabb az Élelmiszerkönyvben előírtnál. A kalácsok laborvizsgálata során a termékek zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét nézték. Az Élelmiszerkönyv különféle előírásokat rögzít a kalácsok összetételére vonatkozóan attól függően, hogy megnevezésük a fonott, finom fonott vagy foszlós jelzőt tartalmazza. A megvizsgált 19 termék közül csupán egy finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az elvárt legkisebb mértéket. A húsvéti laborvizsgálat eredményei termékcsoportonkénti bontásban itt érhetőek el. Az ITM egész évben azon dolgozik, hogy kizárólag az előírásoknak megfelelő termékek kerüljenek a vásárlók kosarába. A húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem élelmiszerbiztonsági vizsgálat volt, hanem a termékek címkéjén olvasható tájékoztatás helytállóságára irányult a megtévesztő gyakorlatok kiszűrése érdekében. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „A már hagyományosnak tekinthető ellenőrzés tavalyi fordulójában 77 csokoládéfigura, sonka és pálinka közül öt esetében merültek fel hiányosságok. Részben a rendszeres hatósági jelenlétnek tudható be, hogy idén a három kategóriában vizsgált összesen 78 termék közül mindössze kettő esetében kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani. Különösen megnyugtató, hogy az elsősorban gyerekek számára készülő csokinyulak hiba nélkül ugrották meg a lécet. A túl sós sonka gyártója bírság kiszabására számíthat, mivel már tavaly is hasonló okból kellett vele szemben intézkedni.” OPH/ITM Kép: Pixabay Elrajtolt a Magyarország étele 2021 szakácsverseny Húsvéti tojásfestő pályázatot hirdet a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Az immunrendszer erősítését célzó kampányt indít a vöröskereszt és a dietetikusok szövetsége A sport a kulcs a női vezetők üzleti sikereihez? Erdőket fejleszt Budapesten a Pilisi Parkerdő Zrt.
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Itt a medvehagymaszezon Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül …
Szüntesse meg fejfájását gyógynövényekkel Szüntesse meg fejfájását gyógynövényekkel A fejfájás sok ember életét megkeseríti, ami rossz esetben …