Főoldal Hírek Színes Folytatja a NAV a balatoni ellenőrzéseket

Folytatja a NAV a balatoni ellenőrzéseket

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,475
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Balatonnál július közepén tartott egyhetes ellenőrzés-sorozat tovább folytatódik, a NAV munkatársainak ellenőrzéseiről az adóhatóság honlapján adnak tájékoztatást – nyilatkozta Aszalós Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal osztályvezetője az M1 Ma reggel adásában.

 

A Balatonnál július közepén tartott ellenőrzés-sorozat alatt minden negyedik vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a NAV munkatársai, akik csaknem háromezer vizsgálatot végeztek el.

 

Adótraffipax: a tisztességes vállalkozókat védi

Elmondta, hogy egy előzetes kockázatelemzés után, a pénztárgépek adatainak áttekintését követően keresik fel azokat a cégeket, amelyeknél valamilyen hibát sejtenek.

 

Egy példával élve elmondta, hogy árulkodó jel lehet például az, ha egy strand négy büféjéből egynek jóval alacsonyabb a pénztárgépben rögzített forgalma a többi hároménál.

 

Az adóhatóság szerint az adótraffipax szolgáltatásának célja, hogy a tisztességes vállalkozókkal szemben előnyt szerző cégeket kiszűrje, amelyek nemcsak az állam bevételit csökkentik, hanem versenytársaikhoz képest is előnybe kerülnek – hangsúlyozta Aszalós Andrea.

 

Sok mindent lát a NAV

Az ellenőrök a Balaton mindkét partján, a legkedveltebb üdülőhelyeken és a kisebb településeken is rendszeresen ellenőrzik a szálláshelyeket, az éttermeket, ajándékboltokat, cukrászdákat, lángossütőket és más kereskedőket, szolgáltatókat, kölcsönzőket, és ott ahol, problémát sejtettek.

 

Az adóhatóság azt is látja, hogy hány alkalmazottja van egy adott vállalkozónak egy adott napon, és az szemet szúr, ha egy nagy forgalom mellett egyetlen ember dolgozik.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen szankciókra számíthatnak a szabálysértő vállalkozások, a NAV osztályvezetője elmondta, hogy ez attól függ, hogy milyen az adott cég előélete. A visszatérően szabálytalanságokat elkövető cégeket megbüntetik. Egy üzlet bezárása a nyári szezon idején elég visszatartó erejű lehet – tette hozzá Aszalós Andrea.

 

Elmondta, hogy a vásárlók számára kedvező jel, ha kapnak nyugtát, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ahol így járnak el, ott a többi hatóság is rendben találta az adott vállalkozást, például élelmiszer-biztonság szempontjából.

 

Kifejtette: hogy a vásárlók alapvető érdeke, hogy kapjanak számlát vagy nyugtát, mert anélkül nincs lehetőségük reklamációra.

 

 

 

OPH/M1 Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Tavaszköszöntő Gasztrohét

A tavasz első napsugaraival érkezik a METRO Nagykereskedelem szezonnyitó kulináris kampány…