Főoldal Hírek Ajánló Dupla szakácsverseny újra – Magyarország étele 2019. és OKÉS

Dupla szakácsverseny újra – Magyarország étele 2019. és OKÉS

17 perc átlagos olvasási idő
0
1,498
 ehaccp_topbanner3.jpg
 1. december 5. Budapest, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Rétvári Bence az EMMI miniszterhelyettese, a szakácsversenyek fővédnöke, dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Dr. Szabó Enikő a Nemzeti Népegészségügyi Központ Helyettes Országos Tisztifőorvosa és Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke közös sajtótájékoztatót tartott a “Magyarország étele 2019” elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsverseny, valamint a nyolcadik éve megrendezésre kerülő OKÉS Országos Közétkeztetési szakács megmérettetés meghirdetéséről. A sajtótájékoztató keretében leleplezték le a Pannon Porcelán műhelyében készült „Magyarország étele 2019.” hivatalos tányérját, valamint a versenyek kötelező alapanyagait is bemutatták.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével  hirdette meg a Magyarország étele 2019 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyt és az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt. A programok fővédnökségét Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese vállalta magára.

A kormányzat számára rendkívül fontos, hogy az egészséges életformát a mindennapok részévé tegye: ezt szolgálta többek között a mindennapos iskolai testnevelésórák és az úgynevezett chipsadó bevezetése, illetve az iskolai menzákra vonatkozó szabályozás megváltoztatása is – mondta Rétvári Bence a szakácsversenyek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: Bácsi Róbert László – Dr. Rétvári Bence az Emberi erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese a sajtótájékoztatón

Dr. Bognár Lajos az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára közölte: a közétkeztetés mintegy másfél-kétmillió magyar embert érint. Immáron több éve a kis és közepes vállalkozások támogatásával, valamint a hagyományos magyar termékek védelmével a Kormány arra törekszik, hogy a kiváló minőségű, biztonságos és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a hazai vendéglátóhelyek és a közétkeztetés konyháiba. Emellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelten fontos feladatként tekint a tudásmegosztásra és a szemléletformálásra – tette hozzá az Országos Főállatorvos.

Szabó Enikő országos tisztifőorvos-helyettes hangsúlyozta, hogy a betegségek kialakulás szorosan összefügg az életmóddal. Mint hozzátette, az egészséges táplálkozás fontosságára a most meghirdetett gasztronómiai versenyek is segítenek felhívni a figyelmet.

Fotó: Bácsi Róbert László – Asztalos István sajtótájékoztató keretében ismertette a Magyarország étele 2019. és az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny kiírását. Emberi Erőforrások Minisztériuma – 2018. 12. 05

„Büszke vagyok arra, hogy már másodszorra hirdethetjük meg ezt a nagy presztízsű, magyar szaktudásra épülő versenyünket, melyben a hazai alapanyagok is megjelennek. Hiszek abban, ha a hazai szürkeállomány által megalkotott új magyar receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül az identitásunkra is hatással lesz és nem utolsó sorban turisztikai tényezővé is válhat.” – mondta el Asztalos István az egyesület elnöke.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy Magyarország étele 2019 címet elnyerje. További elvárás, hogy az étel a legtöbb konyhán elkészíthető legyen, a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen. A verseny kötelezően használandó alapanyaga a hungarikumnak is beillő Naszálytej Zrt. Zöldfarm Bio tejföl és a darálthús (bármilyen fajtájú és összetételű lehet).

A zsűri tagjai a következők: 

Zsűri elnöke:

 • Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.

Zsűri tagjai:

 • Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
 • Endrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
 • Kelemen Helmut: mesterszakács, szakoktató, az ÉTREND Egyesület alelnöke
 • Kocsonya Kálmán: Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
 • Oláh Zoltán: Mesterszakács, a Castellum Hotel Hollókő konyhafőnöke
 • Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

A szakácsversenyre, a korábbi szokásoknak megfelelően új tányér is készült a Pannon Porcelán műhelyében, mely II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé történő megválasztásának 315. évfordulójának állít emléket, kapcsolódva ezzel a II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez.

A „Magyarország étele 2019.” szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi logóval ellátott „Fejedelem” névre hallgató termékcsalád lett, kapcsolódva ezzel a II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez.

A Magyarország étele 2019. szakácsverseny győztese a verseny által biztosított hatalmas presztízs és médiafelület mellett azt is elnyeri, hogy a 2019-ben újra megrendezésre kerülő szakácsfelvonulás elején sétálhat a Parlamenthez.

Az Egyesület másik versenye, a nyolcadik éve megrendezésre kerülő OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny, mely a közétkeztetésben tevékenykedőket célozza meg. Elvárás, hogy az arra vállalkozók nagy adagszámban elkészíthető, gusztusos megjelenésű, kiváló ízekkel bíró három fogásos menükkel nevezzenek, mindezt az innováció és a verseny témájaként megjelölt: „Közétkeztetés az egészségtudatosság jegyében”. Cél a következtetők tudásának bővítése, az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése.

A melegkonyhai főzőversenyhez hasonlóan, ez alkalommal is fontos, a tudatosság és a bio alapanyagok felhasználása. Az OKÉS versenyen a realitásoknak megfelelő, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft./fő) kell majd 3 fogásos menüt készíteni, a 20%-al magasabb norma áll rendelkezésére azon szakácsoknak, akik figyelembe a veszik a fenti két kitételt.

A verseny kötelezően használandó alapanyaga a hungarikumnak is beillő Naszálytej Zrt. Magic Milk Bio Laktózmentes tej és a vadhús (bármilyen formában elfogadott).

Szakmai Zsűri:

 • Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
 • Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
 • Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
 • Ortó Gyula Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács
 • Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
 • Kocsonya Kálmán Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
 • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

Gyerek zsűri:

 • Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
 • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
 • Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
 • Gyuris Botond (10 éves)

A versenyekről bővebben: www.magyarorszagetele.hu és www.etrendegyesulet.hu/okes

A nevezéseket mindkét verseny esetében 2019. január 25-ig várják. A döntő 2019. március 23-án (Magyarország étele 2019.) és 2019. május 25-én (OKÉS) kerül megrendezésre a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

A sajtótájékoztatón készült még több kép>>>

A versenyek szakmai partnerei:

 • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
 • Egészséges Táplálkozásért Egyesület
 • Biokontroll Hungária Kft.
 • Biokultúra szövetség
 • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola

A verseny támogatói:

 • Aviko;
 • Naszálytej Zrt.
 • Helit Kft;
 • Mirbest
 • Oldalas magazin
 • Pannon Porcelán kft.
 • Friedmann csoport

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
 • Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

  Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…
 • Okos árnyékolással a kánikula ellen

  A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa a…
 • Szünidő, nyár, Diákok, Oldalas magazin

  Nyakunkon a vakáció

  Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és elkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáci…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…