Főoldal Hírek Átólzéig Dietetikus: ne nehezítsük meg hőségben a szervezet dolgát!

Dietetikus: ne nehezítsük meg hőségben a szervezet dolgát!

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,359
 ehaccp_topbanner3.jpg

Dietetikus: ne nehezítsük meg hőségben a szervezet dolgát!

 

Könnyű ételek fogyasztása ajánlott a nagy melegben. Érdemes könnyű, magas víztartalmú ételeket fogyasztani, és figyelni a folyamatos folyadékpótlásra – mondta Antal Emese dietetikus. 

Jó, ha tudjuk, hogy a melegben inkább a könnyen emészthető, kisebb energia- és kalóriatartalmú ételeket, italokat érdemes előnyben részesíteni és készíteni. Egyrészt azért, hogy ne terheljük túl a szervezetünket a fogásokkal, másrészt ilyenkor kevesebb az energiaigényünk is – magyarázta. 

A szervezetet eleve nagy megterhelés éri a meleg miatt, az ételt pedig fel kell dolgoznia, könnyítsük a dolgát. Részesítsük előnyben a minél magasabb víztartalmú gyümölcsöket – például a dinnyét, epret, barackot. De akár a zöldségek közül is válasszuk például a tököt vagy az uborkát, aminek magas a víztartalma. Ez melegben nagyon fontos, hiszen ilyenkor a folyadék pótlása a kulcsszó – hangsúlyozta a dietetikus. 

A hőségben érdemes azokat az ételeket kerülni, amelyeknek magas a kalóriatartalma. Nehezebb, zsírosabb ételeket ne együnk, helyettünk inkább a grillezett húsokat, halat fogyasszuk salátával. Ezek jó kiegészítői lehetnek a napnak, de akár gyümölcsnapot is beiktathatunk nagy melegben – tette hozzá Antal Emese. 

Mindenképpen figyeljünk a veszélyeztetett csoportokra. A gyerekeknek is próbáljunk könnyebb, egészséges ételeket adni, viszont a változatosságot mindenféleképpen be kell tartanunk a nagy melegben is – figyelmeztetett. 

Emellett jó, ha tudjuk, hogy az alkohol dehidratál, és nem járul hozzá a folyadékbevitelhez, kivéve, ha egy alacsony alkoholtartalmú sört választunk, vagy fröccsöt iszunk. Ez jó választás lehet, de itt is mindenféleképpen be kell tartani a mértéket, és napközben vagy este csak egy-egy pohárral megengedett fogyasztani – tette hozzá.

OrientPress Hírügynökség(OPH)/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…