Főoldal Hírek Színes Átadták a Pro Turismo Díjakat

Átadták a Pro Turismo Díjakat

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,636
 ehaccp_topbanner3.jpg

Átadták a Pro Turismo Díjakat
 

    Az idén 12 szakember kapta meg a Pro Turismo Díjat, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adott át csütörtökön a Parlamentben. 


Fotó:Facebook/MNGSZ

    Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a díjazottak hivatásuk révén “minden nap felveszik a magyar címeres mezt”, munkájukkal nap mint nap megmutatják az ország értékeit és kivívják a világ polgárainak megbecsülését is.

    Kiemelte: Magyarország gazdasági teljesítményével már több mint két éve az Európai Unió leggyorsabban növekvő államai közé tartozik. A tavalyi kiemelkedő, 3,7 százalékos GDP-növekedést követően az idén is erős maradt a gazdaság teljesítménye, 2015 első felében 3,1 százalékkal, az első három negyedévében pedig 2,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. 

    Az eredményekhez a turizmus dinamikus fejlődése is hozzájárult, az ágazat szerepe meghatározó Magyarország gazdaságában, mert a GDP több mint 9 százalékát állítja elő és a munkavállalók 11 százalékát foglalkoztatja – tette hozzá. 

    Kiemelte: az ágazat erejét, növekedésének dinamikáját a legjobban az mutatja, hogy az idén még háromnegyed év sem kellett a 2011-es egész évi vendégéjszaka-szám túlszárnyalásához. Szavai szerint jó esély van arra, hogy a turizmus teljesítménye – ahogyan 2010 óta minden évben – 2015-ben is rekordot döntsön: azaz a vendégek száma meghaladja a 10 milliót, a vendégéjszakáké a 25 milliót, a szálláshelyek bevétele pedig a 350 milliárd forintot. 

    Az első fél évben a nemzetközi turistaérkezések száma 17,5 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ez az ütem a világátlag több mint négyszerese, az európainak pedig három és félszerese. 

    A miniszter hangsúlyozta, hogy a turizmus a kormány részéről megkapta a kellő figyelmet és a szükséges támogatást a fejlődéshez. Az idén az ágazatot érintő ügyek rugalmas megtárgyalásához létrehozták a Nemzeti Turisztikai Fórumot, és az uniós források felhasználása során is kiemelten figyelnek a turizmusra, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban önálló prioritásként szerepel, és 2014-2020 között legalább 300 milliárd forintos forrás szolgálja majd a fejlődését. Az eredmények közé sorolta, hogy az idén már négy turisztikai kiírás is megjelent, összesen mintegy 50 milliárd forint keretösszeggel.     

Varga Mihály fontosnak nevezte a belföldi turizmus fejlődését, és jelezte, hogy a SZÉP-kártya jól bevált rendszerét továbbra is fenntartják, mivel az már bizonyította, hogy gazdaságfejlesztési, foglalkoztatás-élénkítő hatása mellett segít oldani a vendégforgalom Budapest-centrikusságát is.

    A tárcavezető köszönetet mondott az egész turisztikai szakmának az elért eredményekért és a turizmus-szakma legmagasabb kitüntetésének számító Pro Turismo elismerő oklevelet adott át

 • Buzási Éva okleveles könyvtáros, idegenvezető, oktató és útikönyv-szerzőnek,
 • Denis Matyasy cukrász- és csokoládémesternek,
 • Kovács Ferencnek, Nyíregyháza polgármesterének,
 • Nógrádi Zoltánnak, Mórahalom polgármesterének,
 • Kovács Lászlónak, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnökének,
 • Krivács Andrásnak, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének,
 • Molnár Juditnak, az OTP Travel ügyvezető igazgatójának, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) alelnökének,
 • Tóbiás Jánosnak, a Danubius Hotels Nyrt. általános vezérigazgató-helyettesének,
 • Szőke Lászlónak, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatójának,
 • Yves Giacomettinek, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest szálloda vezérigazgatójának, valamint
 • Sameer Hamdannak és Zuhair Awadnak, a Mellow Mood Hotels tulajdonos-ügyvezetőinek. A díjazottakról egy szakmai zsűri döntött.

 

A díjazottaknak ezúton is gratulálunk! 

 

MTI

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…