Főoldal Hírek Átólzéig A magyar nők uralják a konyhát

A magyar nők uralják a konyhát

11 perc átlagos olvasási idő
0
833
 ehaccp_topbanner3.jpg

A magyar nők uralják a konyhát

 

A Tefal által készített legújabb kutatás célja a hazai nők főzési, konyhabeli szokásainak feltérképezése volt. A felmérés a 18-65 év közötti magyar hölgyek körében zajlott, 800 fő megkérdezésével, reprezentatív mintán kor, végzettség és régió szerint.

  • A nők háromnegyede (74%) kizárólagosan egyedül látja el az otthoni főzési feladatokat.
  • A párjukkal együtt élő nők ritkán számíthatnak arra, hogy a férfiak besegítsenek a konyhában.
  • A konyhát a főzésen kívül baráti beszélgetésekhez (63%), zenehallgatáshoz (56%), filmnézéshez (20%) és intim együttlétekhez a megkérdezettek közel egyharmada használja.Szeretünk és tudunk főzni
  •  

Imádjuk otthon elkészíteni az ételeinket, ám a főzés szinte kizárólag a nők feladata: a nők háromnegyede (74%) kizárólagosan uralja a konyhát, 84%-uk pedig legalább hetente egyszer fakanalat ragad, hogy összeüssön valamit. Annak ellenére, hogy mindennapjaikból jelentős időt töltenek a konyhában, mégsem mondható el, hogy többségében kényszernek élnék meg ezt a feladatot: a nők többsége állítja, hogy szeret és tud is főzni. Csupán 15% nyilatkozott úgy, hogy nincs ideje, ezért inkább gyorsan összedob pár falatot, és mindössze 5% azok aránya, akik inkább étteremben esznek, vagy rendelnek valamit.

A hölgyek egy héten átlagosan 4,2 napon tevékenykednek a konyhában, ami 10,6 órát vesz el idejükből egy teljes naptári hét folyamán. A Tefal kutatásából így kiderül, hogy a megkérdezettek 78% a hét folyamán rendszeresen konyhai teendőket végez.

A nagyobb főzések időszaka a hétvége, ilyenkor a nők 90%-a ragad fakanalat, és 2-3 fogást készít el, kb. 3 óra alatt. A vendégvárás- és fogadás is nagyon fontosnak bizonyult a kutatás alapján. A felmérésben részt vevők 79%-a nyilatkozott úgy, hogy szereti a legjobb teljesítményt nyújtani, ha vendégek érkeznek, szépen tálalt és kivitelezett fogásokkal.

 

A férfiak nem főznek a párjukkal

A párjukkal együtt élő nők esetén is csak körülbelül minden második mondhatja el, hogy párja, férje alkalomadtán fakanalat ragadna, a házas, élettársi kapcsolatban élőknek pedig mindössze egyötöde olyan szerencsés, hogy párja heti egyszer legalább készítsen valamit a konyhában. Így nem meglepő, hogy a közös főzések ritka eseménynek mondhatók, azon párok esetén, ahol mindkét fél szokott főzni: csak körülbelül minden harmadik esetben fordul elő, hogy rendszeresen közösen tennék ezt.

Ennek ellenére a nők általánosságban mégsem gondolják azt, hogy a főzés terén ügyesebben teljesítenének, sőt, valamelyest a férfiak tehetsége felé billen a mérleg, 20% szerint a nők főznek jobban, 23% szerint pedig a férfiak.

 

 Fontos a minőség a konyhai eszközöknél

A kutatásból szintén kiderül, hogy a Tefal a háziasszonyok 99%-a körében ismert mint konyhai edény és kisgép márka. Termékei közül a serpenyő (79%), a palacsintasütő (71%) és az olajsütő (58%) a legismertebb. A márka megítélését spontán asszociációkkal és támogatott imidzs jellemzők listájával is mérték. Mindkét szempont alapján elmondható, hogy a Tefalt kiemelkedő minőségű, megbízható termékeket gyártó, vonzó márkának tartják.

A felmérés eredményei szerint átlagosan 16 különféle konyhai eszközzel, és 40 db edénnyel, vagy kisgéppel vagyunk felszerelve. Szinte minden nő konyhájában megtalálható eszközök a serpenyő, a lábas, a tepsi (99%) és a tálaló eszközök (97%), konyhai kések (96%). Gyümölcscentrifugával, ételpárolóval és multifunkciós főzőedénnyel kevesen rendelkeznek, azonban erre a három eszközre vágynak legnagyobb arányban a nők.

„A kutatás eredményei megerősítésként szolgáltak számunkra, hogy jó úton járunk, mikor a Tefal termékek megalkotásakor célunk, hogy a konyhában töltött időt hatékonyabbá, az ételek elkészítését pedig élvezetesebbé tegyük a háziasszonyok számára. Örömünkre szolgál, hogy a válaszadók 99%-a ismeri a Tefalt, és kiemelkedő minőségű, megbízható márkának tartja” – mondta el Raskó Enikő, a Tefal márkamenedzsere.

 

A konyha mint élettér

A köztudatban a konyha – a főzésen túl – a családi élet és a házibulik központjaként él.  A megkérdezettek 63%-a szerint is kiváló helyszín lehet például a családi, baráti beszélgetésekhez (63%). Főzés közben a zenehallgatás a leggyakoribb párhuzamosan végzett tevékenység, 56% gyakran, vagy szinte mindig hallgat zenét eközben. A televíziózás inkább akkor jellemző, ha a konyha a nappalival egybenyíló; ilyen lakásokban a nők 36%-a gyakran, vagy mindig él a TV nézés lehetőségével, 20% pedig akár filmet is néz.

A konyhában azonban nem csak a főzéstől válhat forróvá a levegő: a 18-65 éves magyar nők kb. egyharmadával előfordult már, hogy párjukkal intim együttlétet kezdeményeztek a konyhában, 22%-kal többször is megesett. Ilyen tapasztalatokról az átlagnál nagyobb arányban számoltak be 30-39 évesek, felsőfokú végzettségűek és budapestiek.

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Egyre többen csatlakoznak az Autómentes Naphoz

Több mint 200 millió forint támogatási igényt nyújtottak be települések az Európai Mobilit…