Főoldal Hírek Átólzéig A koffein tartalmú italok valóban felpörgetnek?

A koffein tartalmú italok valóban felpörgetnek?

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,401
 ehaccp_topbanner3.jpg

A koffein tartalmú italok valóban felpörgetnek?

Egy energiaital edzés előtt és több mint 10 százalékkal nő a teljesítményed, cserébe némi alvászavarral és idegi kimerüléssel kell megküzdened.

Egy spanyol tanulmányban sportolók segítségével tesztelték, hogy milyen hatással vannak a koffein tartalmú italok az edzésre. Az ellenőrző héten az atléták nem ihattak sem kávét, sem energiaitalt, hogy a tudósoknak legyen egy „tiszta” viszonyítási pontja. A következő hetekben az edzések előtt fokozatosan növelték a koffein adagot. Az eredmény azt mutatta, hogy a laza kávéban található koffein mellékhatások nélkül növelte meg a teljesítményt, de csak kis mértékben. Ám egy energiaital elfogyasztása után már mellékhatásokról számoltak be a sportolók. Ha a koffeinadag a teatömegükre nézve meghaladta kilónként a 2,6 mg-ot, akkor bár nőtt az izomteljesítményük 13 %-kal, de később háromszor több sportoló számolt be arról, hogy éjszaka nem tudott egyáltalán aludni. Többen azt is hozzátették, hogy sokkal feszültebbek, ingerlékenyebbek voltak az edzés után, mint akkor, amikor nem isznak energiaitalt.

Dr. Juan Del Coso azt nyilatkozta: „A koffein meggátolja, hogy a testünk elküldhesse a fáradság jeleit az agyunkhoz. Emellett növeli az adrenalin és a noradrenalin termelését, melyek felelősek azért, hogy idegesebbnek érezzük magunkat.”

Kis mértékben tehát a koffein tartalmú italok természetes doppingként működnek, de nagyon vékony a határ, amikor már rossz hatással vannak a szervezetünkre. Ráadásul minden embernél más mennyiség vonz magával káros hatásokat. Kár kísérletezni, edzés előtt egyszerűen jobb mellőzni a pörgető italokat.

 

Forrás: https://spatrendonline.hu/ Írta: Mizsei Károly
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…