Főoldal Hírek Átólzéig A koffein tartalmú italok valóban felpörgetnek?

A koffein tartalmú italok valóban felpörgetnek?

3 perc átlagos olvasási idő
0
804
 ehaccp_topbanner3.jpg

A koffein tartalmú italok valóban felpörgetnek?

Egy energiaital edzés előtt és több mint 10 százalékkal nő a teljesítményed, cserébe némi alvászavarral és idegi kimerüléssel kell megküzdened.

Egy spanyol tanulmányban sportolók segítségével tesztelték, hogy milyen hatással vannak a koffein tartalmú italok az edzésre. Az ellenőrző héten az atléták nem ihattak sem kávét, sem energiaitalt, hogy a tudósoknak legyen egy „tiszta” viszonyítási pontja. A következő hetekben az edzések előtt fokozatosan növelték a koffein adagot. Az eredmény azt mutatta, hogy a laza kávéban található koffein mellékhatások nélkül növelte meg a teljesítményt, de csak kis mértékben. Ám egy energiaital elfogyasztása után már mellékhatásokról számoltak be a sportolók. Ha a koffeinadag a teatömegükre nézve meghaladta kilónként a 2,6 mg-ot, akkor bár nőtt az izomteljesítményük 13 %-kal, de később háromszor több sportoló számolt be arról, hogy éjszaka nem tudott egyáltalán aludni. Többen azt is hozzátették, hogy sokkal feszültebbek, ingerlékenyebbek voltak az edzés után, mint akkor, amikor nem isznak energiaitalt.

Dr. Juan Del Coso azt nyilatkozta: „A koffein meggátolja, hogy a testünk elküldhesse a fáradság jeleit az agyunkhoz. Emellett növeli az adrenalin és a noradrenalin termelését, melyek felelősek azért, hogy idegesebbnek érezzük magunkat.”

Kis mértékben tehát a koffein tartalmú italok természetes doppingként működnek, de nagyon vékony a határ, amikor már rossz hatással vannak a szervezetünkre. Ráadásul minden embernél más mennyiség vonz magával káros hatásokat. Kár kísérletezni, edzés előtt egyszerűen jobb mellőzni a pörgető italokat.

 

Forrás: https://spatrendonline.hu/ Írta: Mizsei Károly
 • Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

  Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…
 • Okos árnyékolással a kánikula ellen

  A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa a…
 • Szünidő, nyár, Diákok, Oldalas magazin

  Nyakunkon a vakáció

  Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és elkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáci…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…