Átólzéig Javul az élelmiszerbiztonság Fejérben Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2018-01-03 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,152 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Alapvetően nem a bírságolás a cél, hanem az, hogy a fogyasztóhoz csak biztonságos élelmiszer jusson el – emelte ki a Rádió Orienten az élelmiszerlánc-ellenőrzésekkel kapcsolatban Sziebert Gergely, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője. A hatóság az év bármely szakában végezhet ellenőrzéseket a létesítmény-ellenőrzési ütemterv alapján, de van három kiemelt időszak az évben, amikor célellenőrzések folynak. Az egyik a húsvéti ünnepekhez kötődik, a másik, a nyári ellenőrzés az idegenforgalmi szezonra koncentrál, a harmadik pedig a karácsonyi és szilveszteri időszakhoz köthető. Az ellenőrzés tulajdonképpen csak az élelmiszereket érinti, de mivel ilyenkor megemelkedik az élőállat-forgalmazás, a halforgalmazás, ezért ezeknek a szállítását is ellenőrzik. Összességében elmondható, hogy az eddigi tapasztalatok pozitívak, javuló tendencia figyelhető meg. Másak a hibák, mint amelyek régebben előfordultak. Korábban a lejárt fogyaszthatósági termékek voltak nagyobb mennyiségben, most főként apróbb higiéniai hiányosságokkal találkoztak, mint például a nem megfelelő kézmosási lehetőség, a nem megfelelő tisztaságú dolgozói munkaruha, vagy a kifogásolt nyomonkövethetőség, vagyis a kereskedő az alapanyagok eredetét nem tudta számlával vagy szállítólevéllel igazolni – mondta el tapasztalatait a decemberi ellenőrzésekkel kapcsolatban Sziebert Gergely, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője. Decemberben az üzletek és vendéglátóhelyek mellett fokozottan figyelték az úgynevezett adventi, karácsonyi vásárokat is. Székesfehérváron is híres a hagyományos karácsonyi vásár a sétálóutcában, ahol sajtosok, édesipari termékeket előállítók és a különböző szeszes italokat és forralt borokat árusítók vannak kint. A vásár megnyitása előtt felvették a kapcsolatot a szervezővel, s ő már csak olyan forgalmazókat enged be, akik engedéllyel rendelkeznek ideiglenes árusítóhely üzemeltetésére. A nulladik napon megismertetik az árusokat azokkal az alapvető szabályokkal, amelyeket ellenőrizni fognak. Tehát elmondják a játékszabályokat előre, hogy ne érje meglepetés a kereskedőket. Ha olyan terméket találnak, amelynek a forgalmazása tiltott, akkor kivonják a forgalomból és megsemmisítik. Ha apróbb hiányosságot találnak, akkor addig felfüggesztik az üzlet működését, amíg nem pótolja azokat. Ha a termék eredete tisztázatlan, akkor addig zárolják, amíg a vállalkozó be nem bizonyítja a termék legális voltát. Alapvetően nem a bírságolás a cél, hanem az, hogy a fogyasztóhoz csak biztonságos élelmiszer jusson el. Első lépésként a figyelmeztetés szankcióját alkalmazzák, viszont ha valakinél újból megtalálják ugyanazt a hibát, akkor mindenképpen pénzbírságot rónak ki a vállalkozóra – tájékoztatta a hallgatókat vendégünk. OPH Kép: Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Több tíz ezer orthodox zsidó érkezett Magyarországra, hogy megemlékezzen a bodrogkeresztúri csodarabbira Ahogy az elmúlt évtizedben minden évben, idén is néhány nap alatt mintegy 30 000 – …
Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és új gasztronómiai koncepcióval megújult a Danubius …