Főoldal Hírek Színes Kiválasztotta a zsűri a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2023-as döntőseit

Kiválasztotta a zsűri a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2023-as döntőseit

9 perc átlagos olvasási idő
0
254
 ehaccp_topbanner3.jpg

Különleges ízkombinációk és a bogyós gyümölcsök voltak a legnépszerűbbek az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyére nevezett torták elődöntőjében, melyet a budapesti Zila Kávéházban rendeztek. A versenyzők szokatlan alapanyagokat is bevetettek: akadt a többi között édesburgonyával, csicseriborsó liszttel és homoktövissel készült finomság is. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 16 pályaművel érkeztek a cukrászok.

Szokatlan ízpárosításokból és kreatív kivitelezésből nem volt hiány a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén 12. alkalommal rendez meg a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával. A csütörtöki elődöntőn Nándori László cukrászmester vezetésével a zsűri tagjai sorra kóstolták meg az édességeket.

A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont. A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség kell, hogy legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A torták elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését az Eurofins Analytical Services független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.

A cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel, melyek közül idén az almát, többféle bogyós gyümölcsöt, a mandulát, a törökmogyorót és a túrót alkalmazták leginkább, de akadt, aki a bodza vagy éppen a levendula felhasználásában látta a győzelmi esélyt.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

  • Tökmag málna – Novák Ádám, Csonka László, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Csoko-Love – Gyuris László, Reisinger Ferenc, Virág Cukrászda, Szeged
  • Kikelet – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda, Makó
  • Álmos hercegnő – Kenyeres Gabriella, Kollár Kinga, Auchan Magyarország, solymári telephelyének cukrászdája
  • Tihanyi harangszó – Benczur SándorMarcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
  • Randevú – Raffer GabriellaG&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a program kezdete óta a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben indította el a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

A verseny zsűrijének elnöke 

  • Nándori László, aranykoszorús cukrászmester.

A zsűri tagjai: 

  • Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, 
  • Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke, 
  • Varga Margit cukrász, a 2017-es verseny győztese, 
  • Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus, a Cukorbetegek nagy diétáskönyvének dietetikai szerzője, 
  • Tóth Rebeka, a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika belkereskedelmi igazgatóhelyettese, 
  • Zila László, cukrászmester, feltaláló, a Magyarország Tortája négyszeres és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első győztese, 
  • Füredi Krisztián, cukrászmester, a Magyarország Tortája, a Magyarország Cukormentes Tortája és a
    Vadászati Világkiállítás tortája versenyek győztese, és az idei Fagylalt Európa- bajnokság bronzérmes magyar csapatának tagja.

Szakmai tanácsadó: 

  • Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A verseny dietetikus koordinátora, 

  • Széchy Eszter, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa.
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…