Főoldal Hírek Utazás Ébredezik a természet, kalandra hívnak nemzeti parkjaink

Ébredezik a természet, kalandra hívnak nemzeti parkjaink

6 perc átlagos olvasási idő
0
99
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kényelmes túrabakancs, időjárásnak megfelelő öltözet és egy kulacs víz. Más egyébre nincs is szükség, hogy a fárasztó hétköznapok után a nemzeti park igazgatóságok programjai újult erővel tölthessenek fel a hétvégén. Szombaton és vasárnap változatos programokra várnak nemzeti parkjaink – tájékoztatott az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Balczó Bertalan a madarak iránt érdeklődők számára ajánlotta szombatra az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Madárgyűrűzés a kőszegi legelőn című programját, illetve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság mágori túzokélőhelyre vezető, túzokdürgést figyelő túráját.

Aki inkább a növények birodalmában érzi otthonosan magát, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szombati erdei túrája lehet jó választás. Szentgál község határában ugyanis országos ritkaságot rejt az erdő. Az érdeklődők a természetvédelmi őrtől hallhatnak a beavatkozásokról, kutatásokról, a Tiszafás jelenlegi állapotáról, jövőjéről és felfedezhetik a tiszafák környezetében lévő növényvilágot – sorolta a helyettes államtitkár.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság elsősorban azokat várja hétvégén, akik a szobából kiszakadva aktívabb időtöltés után néznének. A szombati napon kerékpárok segítségével a szegedi Fehér-tó nagyobb részét járják majd be, amihez terepi bicikliket biztosítanak.

A Bükki és Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pedig különféle kultúrtörténeti programokra invitál. Legyen szó akár a kétnapos ún. hollókői „Oskola hétvégéről”, ahol a résztvevők kipróbálhatják, hogyan írtak elődeink az iskolapadban, tintával, pennával, vagy egy Bunker túráról az esztergomi katonai lőtéren, amely csak vezetővel látogatható. A túra során nem csak a katonai múltat idézik fel, megismertetik a természeti értékeinket is: áprilisban még láthatók a kökörcsinek, nőszirmok és egyéb, a homoki sztyepprétekre és nyílt homoki gyepekre jellemző növényfajok és a hozzájuk kötődő rovarvilág – lepkék sokasága – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Balczó Bertalan hozzátette: aki esetleg a hétvégi túrákra nem jelentkezett időben, nem kell aggódnia. A nemzeti park igazgatóságok egész évben számtalan programmal, feltöltő élményekkel várják a családokat és természetbarátokat. Aki első kézből értesülne a meghirdetett programokról, mindenképpen javasoljuk, hogy kövesse az igazgatóságok Facebook vagy Instagram oldalait, részletesebben pedig a magyarnemzetiparkok.hu oldalon, vagy az igazgatóságok saját oldalán található információ.

OPH/Archívum
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. L…